Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyanlända, nyutbildade och nyanställda – det firades med en fest!

Efter nästan två år i skolbänken är eleverna på Lernias vård- och omsorgsprogram för utrikesfödda redo för arbetslivet. I lördags höll de en avslutningsfest i Bergsåker.
– Vi måste passa på att göra det nu, innan alla försvinner ut på jobb, säger Felipa Chipana Pumapillo.

Annons

LÄS MER: ”Vi ska se invandringen som en resurs”

Till sommaren försvinner alla 15 elever ut i arbete. Efter studierna har samtliga elever från bland annat Peru, Afghanistan, Ecuador, Eritrea, Irak och Somalia fått jobb inom vårdyrket.

Mirna Nyström tar för sig av matbuffén under avslutningsfesten.

Genom arbetsförmedlingen fick de för två år sedan frågan om de ville studera till undersköterskor. Idag är de snart färdigutbildade och klassen, som består av 13 tjejer och tre killar, har studerat yrkessvenska, omvårdnad, psykiatri och medicin för att nämna ett urval av ämnen i utbildningen. De har även genomfört två praktikperioder inom äldrevården.

– Vi är så nöjda med utbildningen och att vi fått möjligheten att kunna studera. Det betyder mycket för oss, nu kan integreras och få jobb, säger Felipa Chipana Pumapillo.

Felipa Chipana Pumapillo har tackvare studierna fått jobb på hemtjänsten i Nacksta.

I klassrummet skrattas det hjärtligt och det råder ingen tvekan om att det är ett gäng vänner som befinner sig i mitten utav rummet. Normalt är det möblerat med en klassisk bordsuppställning. Men under de timmar som egna studier bedrivs har de möblerat om för att underlätta vid samtal och diskussioner.

LÄS MER: Tvätten blev för dyr: Sundsvalls kommun bryter mot lagen

– Vi lär av varandra, vi skrattar och har kul. Språket var svårt till en början, fast det är mycket bättre nu. Ibland säger vi fel saker, men det kan vi skratta åt tillsammans. Lärarna är pedagogiska och duktiga på att förklara saker. De tar sig tid för oss , säger Felipa Chipana Pumapillo och fortsätter:

Sista veckorna i skolbänken. Sedan väntar arbetslivet för de femton eleverna.

– Den här utbildningen har förändrat mitt liv. Många av oss kommer från kulturer där vi tar hand om de äldre hemma, men det här är något annat. Jag har fått lära mig så mycket mer om hur man tar hand om äldre och om sjukdomar och andra problem, säger hon.

Tesfamhret

Som avslutning på studierna höll de i lördags en fest i Ponnyklubbens lokaler i Bergsåker. På grund av, eller snarare tack vare, att de alla fått jobb till sommaren fick de hålla avslutningsfesten några veckor före examen så att alla i klassen kunde närvara. På festen bjöds det på en kulinarisk upplevelse med mat och dryck som fick representera de olika kulturerna som mötts i klassrummet.

LEDARE: Det är dina skattepengar som brinner när landstinget slösar

– Det var en jättekul fest. Alla var så fint klädda och maten var jättegod. Nu kommer jag sakna alla mina kompisar som jag fått här. Men vi kommer hålla kontakten, säger Felipa Chipana Pumapillo.

Mer läsning

Annons