Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nye biträdande länspolischefen: "Jag ska delta i förhör"

/

Det är inget fel på ambitionsnivån hos nyutnämnda biträdande länspolischefen, Per Silverliden.
Han ska ordna utbildning för förundersökningsledare, förbättra uppklarningsprocenten och dessutom själv delta i förhör.

Annons
Trots att han vill så mycket har Lundabördige Per Silverliden inga planer på att arbeta mer än åtta timmar om dagen.
Närmast kommer han från rikspolisstyrelsen där han varit i två och ett halvt år.
Jag kom dit i efterdyningarna av Göteborgskravallerna och har ägnat arbete åt att utforma bastaktiken. Det visade sig i Göteborg att arbetsmetoderna skilde mellen olika polisdistrikt och det fungerade inte bra. Nu ska det bli samma rutiner i hela landet.
Bastaktiken lärs ut genom en två veckor lång utbildning för personal knutna till yttre tjänst. Per Silverliden jämför med att polisbilarna tidigare hade även Sundsvall påmålat, sedan blev det Västernorrland och nu ska all sådan beteckning bort, det ska bara stå polis på bilarna. Lika överallt. Med likhet uppnås även överblick, menar Per Silverliden.
När han tittat över utbildningsnivån bland förundersökningsledarna i länet har han konstaterat att bara sju av sjutton har den längre utbildningen.
Och det märks på resultatet.
Successiv vidareutbildning heter receptet.
Jag kommer också att delta i förhör enbart för att dra igång verksamheten. Vi ska ha bort antalet ärenden som ligger, säger Per Silverliden.
Han säger att det som driver honom är målet att förbättra verksamheten så att den ska fungera långsiktigt.
Per Silverliden har sedan 1991 varit polischef, först i Sollefteå, sedan i Kramfors och därefter i båda kommunerna. År 2000 kom han till Sundsvall för att sedan förflytta sig till Stockholm och stabsarbete, därefter blev det utredningsarbete på Rikspolisstyrelsen.
Nu är det jätteskönt att komma tillbaka till Västernorrland och befinna sig närmare verksamheten igen. Samtidigt känns det bra att ha fått med sig andra referensramar från stabsarbetet.

Mer läsning

Annons