Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykterhetsföreningen vill vända trender: "Tråkigt när barnen kommer i kläm"

På sommaren ökar försäljningen av alkohol med närmare tio procent. En siffra som inte alla är glada över. Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO menar att det är många inte kan hantera alkoholen och dricker för mycket när solen tittar fram.

Annons

– Främst är det tråkigt när barnen kommer i kläm, även om föräldrarna inte är märkvärdigt berusade ser barn när deras föräldrar inte är sig själva, säger Mariann Wasserman, vice ordförande i IOGT-NTO Västernorrland.

Läs också: Närproducerat öl allt mer eftertraktat: "Fler och fler får upp ögonen för småbryggerierna"

Hon tror att många känner att de förtjänar en belöning när sommaren kommer. Att de förtjänar ett glas efter en avslutad period av arbete.

– Men alkoholen är inte en belöning, det är ett gift, säger Mariann Wasserman.

Nykterhetsorganisationen arbetar aktivt för att få allmänheten att se att världen är bättre utan alkohol. Bland annat genom kampanjer och olika evenemang. Mariann Wasserman tror inte att alkoholen kan försvinna helt, men att den kan begränsas i framtiden.

– Se bara på hur tobaken försvunnit från restaurangerna, hade man frågat för några år sedan hade det varit otänkbart för många att inte tillåta rökning inomhus, säger hon.

Nu säger hon att det istället är en självklarhet att man inte ska röka inomhus eller på utmärkta serveringar. Alkoholen menar hon är lika skadlig som tobaken, men mer accepterad.

IOGT-NTO vill vända trenden med att mer alkohol säljs och försöker aktivt påverka och informera om att alkohol inte behövs i alla sammanhang där många tar den för givet.

De är glada att nya undersökningar visar att ungdomar dricker mindre.

– Men vi vet också att många vuxna fortfarande ger sina barn alkohol ändå, i tron om att de på så sätt kan förhindra missbruk, säger Mariann Wasserman.

Just det sättet att förhindra ett alkoholmissbruk är hon dock skeptisk till.

– Kunde alla dricka lagom vore det inga problem, men så är det inte, många kan helt enkelt inte hantera alkoholen, säger hon.

Mer läsning

Annons