Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyplanterade björkar i Sundsvall inte orsak till höga pollenhalter – experterna: "Påverkar marginellt"

Det är många som beklagar sig över årets pollensäsong. Samtidigt har det planterats över 700 nya björkar i Sundsvall det senaste året. Men något samband finns inte menar experterna.

Annons

Läs mer: Nu får Södra Allén nya björkar – "Den nya generationen ska också få uppleva en fin allé"

– Jag har inga mätbara siffror, men det är svårt att tro att pollenhalten ökar i Sundsvall, vi har redan mycket björkar runt omkring staden och den pollen som blir blandas i luften och sprids. Däremot blir det väl mer kännbart om man är direkt under björkarna, säger Bengt-Gunnar Jonsson, professor i växtekologi vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

I Sundsvall finns det många platser där björkar planterats . Något som inte påverkar pollenhalten nämnvärt.

Att det skulle finnas ett samband mellan att pollenallergiker i Sundsvall upplever årets pollensäsong som extra jobbig och att Trafikverket förra året planterade 700 björkar i anslutning till Sundsvallsbron eller att kommunen planterat björk på Södra allén avfärdas även av Christian Arns, överläkare på Öron, näsa och halspraktiken i Sundsvall. Även han är inne på samma linje som Bengt-Gunnar Jonsson.

– Jag har varit vid bron och kollat, och de björkarna är för unga för att släppa pollen, de har inga hängen ännu, säger han.

I stället har Christian Arns en annan förklaring på varför det känns extra jobbigt i år.

– De björkar som planteras här påverkar pollenhalten marginellt. Är det riktigt bra vindar så kan pollen färdas långt, ända från södra Sverige. Dessutom har vi mycket björk i naturen runt Sundsvall. Det krävs att det är vindstilla om det ens ska märkas någon skillnad. Däremot är det ett pollen-år i år. Björkar blommar mer kraftigt varannat år, så det upplevs som jobbigare i år än det gjorde förra året, säger Christian Arns.

Att stå rakt under björkarna är inget som experterna rekommenderar pollenallergiker.

Även om planteringen av björkar inte påverkar pollenhalten nämnvärt i Sundsvall skulle Bengt-Gunnar Jonsson gärna se andra trädarter än björk.

– Att det planteras mycket björk kan bero på att björken växer snabbt och säkert är rätt billig i förhållande till andra trädsorter. Men jag hade gärna sett andra typer av träd planteras som kan bidra till en mer intressant flora och fauna även i stadskärnan, säger Bengt-Gunnar Jonsson.

Se också: De byggde lekpark av Ivars fallna träd

Annika Johansson, landskapsingenjör på Sundsvalls kommun, menar dock att kommunen planterar mer än bara en sorts träd. Att det blivit mycket björk det senaste året beror dels på en återplantering av tidigare fällda björkar och att det var Trafikverket som låg bakom trädvalet vid Sundsvallsbron.

– På Södra allén återplanterar vi björkar men vid kulturmagasinet och längs Esplanaden har vi ju planterat både lönn och lind, säger Annika Johansson.

Att det planterats mycket björk då, det är inte ett sätt att locka Umeåbor till Sundsvall?

– Nej, det är det inte, skrattar Annika Johansson och fortsätter:

– Vi måste väga in många saker när vi planterar träd, om det ska vara i en park eller längs en allé till exempel. Vi måste ha en variation i de träd vi planterar.

Läs mer: Nu fälls träden på Örnsköldsallén

Mer läsning