Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytänkande för växthusodling

Nytänkande för växthusodling
Framför allt odlas sallad hos företaget QS-Odlingssystem på Klockarberget i Njurunda. Men nu ökar också intresset för späda skogsplantor.
— Affärsidén är att sälja vårt odlingssystem, säger företagets vd Arild Johansson vars idéer väckt stor uppmärksamhet i Italien och Grekland.

Annons
Luftfuktigheten ligger på cirka 85 procent i de stora hallarna där cirka 900 000 salladsplantor dras upp varje år. Rader av plantor placerade i ett roterande system som rör sig varje dag året runt.
Stora lysrör som ger både ljus och värme belyser varje enhet. Regelbundet tillförs näring genom en sinnrikt konstruerad bevattningsanläggning. Klimatet är perfekt. Varje planta får exakt det den behöver för att växa.
Det ser så enkelt ut. Men systemet bygger på stora kunskaper bland annat i biologi, data och automatiseringsteknik, säger Arild Johansson.
Under slutet av 1970-talet byggdes anläggningen av Kema Nord. Odlingsidén hade utvecklats i USA av Generalelectrics som undersökt möjligheterna att odla i rymden för Nasa. En idé som bland annat kräver minimala odlingsutrymmen.
Några år senare ville Kema Nord sälja och Arild Johansson blev intresserad. Familjen ägde då Ljunghems Mekaniska på Essvik. Deras kunskaper om teknik och mekanik hade tidigare använts på den dåvarande tomatodlingen.
Arild Johansson och hans familj började med salladsodling i mindre skala. Därifrån var steget inte långt till odling av kryddväxter, penséer och pelargonior. Nästa steg blev ett samarbete med Bogrundets plantskola, Holmen Skog och skogshögskolan i Garpenberg.
Önskemålet fanns att ta fram lövträdsplantor för skogsplanteringar i norra Grekland. Till skyddande skogar för att börja rena en förorenad miljö.
Erfarenheterna visar att traditionell växthusodling är mycket känslig för miljöpåverkan. Exempelvis bakterier i fågelspillning eller temperaturväxlingar kan slå ut en hel skörd av plantor. Alla dessa faktorer undviks i ett slutet system.
När en storodlare av dekorationsväxter i Italien visade sitt intresse, väcktes idén om att starta ett EU-projekt på Klockarberget. Snart kommer kanske salladen att få dela plats med späda palmplantor som småningom ska skickas vidare till Saudiarabien.
Kunskapen om att odla sallad från frö till livskraftig planta kan föras över till alla växter menar Arild Johansson som nyligen börjat med ännu en försöksodling. Den här gången handlar det om att ta fram skogsplant till de stormdrabbade södra delarna av Sverige.

Bildtexter:
Boonluan Nordlund och Tomas Jansson sorterar ut dagens salladssskörd. Det tar 28 dygn från ett litet salladsfrö till ätfärdig sallad. (gillar den bilden!)

Även penséer odlas på Klockarberget. Ett år skickades 8 miljoner plantor till Finland.

Arild Johansson beskriver systemet som att odla i ett plasttält med perfekta förhållanden. Här får varje planta exakt det den behöver för att växa. (Gillar bilden)

Tall är en av de nya produkterna som tas fram i försöksodlingarna. Stort intresse finns från de stormdrabbade områdena i södra Sverige.


Mer läsning

Annons