Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt asylboende i Stöde

/
  • Det var flera familjer som flyttade in i Stöde i går.
  • Femåriga Gabriella tittar ut från porten i sin nya bostad.
  • Det var flera familjer som flyttade in i Stöde i går.
  • Sasha Zeröirovic fick vänta med bagaget medan resten av familjen åkte iväg till den nya bostaden.
  • Zakaria Abdulah Tuwel, Salah Mohamed Nuur, Alraxman Xasi Mahamad, Abdirahman Yusuf Hassan, och Nuktar Ahmed Takow är fem somalier som flytt kriget i hemlandet och ska bo i Stöde under tiden deras begäran om asyl behandlas.
  • Femåriga Gabriella från Serbien gillade både regn, snö och att bli fotograferad.
  • Abdirahman Yusuf Hassan och Alraxman Xasi Mahamad lastar in sitt bagage för att åka sista etappen på sin flykt från Somalia till sin nya bostad i Stöde.

Antalet barn steg snabbt i Stöde i går. Och trots regnet visade de glada miner och hoppade runt i den snö som fortfarande finns kvar.

De utgjorde en del av de 48 asylsökande som Migrationsverket hittat nya boenden till i Stöde.

Annons

Det är första gången som Stöde får ta emot asylsökande. På skolan blir det en hel del nya ansikten, men det kanske dröjer en tid för ännu har skolan inte informerats om de kommande eleverna.

Sasha Zeröirovic kom med sin hustru och tre barn från Kroatien, men han kom på efterkälken när resten av familjen skjutsades till deras nya lägenhet och stod lite bekymrad i regnet och undrade hur långt från Sundsvall han befann sig.

Andra barnfamiljer har fått flytta in i lägenheter som nästan ligger granne med skolan. Men det är också flera vuxna som kommit ensamma som nu hamnat i Stöde.

– Vi är fem som kommer från Somalia. Vi har flytt från kriget där, situationen är instabil och det går inte att vistas utomhus, berättar Hassan Abdirahman Yusuf Hassan, som tog sig ut ur landet i en bil och efter tre dagar nådde Malmö.

– Jag for för att rädda mitt liv.

I Stöde har han blivit sammanförd med fyra andra män från Somalia och en från Tanzania som han nu ska få flytta in tillsammans med i en trerummare på orten.

På Migrationsverket ser man positivt på att asylsökande placeras på olika håll i kommunen.

– Vi tycker att Stöde är ett bra val eftersom det finns lediga lägenheter och bra kommunikationer, säger Annika Nordin, enhetschef på Migrationsverket i Sundsvall.

Barnen kommer att få gå i skola i Stöde medan de vuxna som vill läsa svenska får pendla in till Sundsvall.

Migrationsverket har i dag cirka 900 asylsökande placerade i Sundsvall och Timrå, enheten har ett åtagande att bereda plats för minst 800 asylsökande. Boendena som fanns i Ånge kommun las ned eftersom pendlingsavståndet till Sundsvall var för stort.

Annons