Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohälsan ökar mest bland unga kvinnor – "Unga i dag lever under en stor stress"

Ohälsan ökar oroväckande i Landstinget Västernorrland såväl som ute i landet. Och landstingets egen analys visar att mest ökar ohälsan bland unga tjejer.

Annons

Läs också: Kvinnliga unga läkare har fått allt större problem med psykisk ohälsa

– Den största ökningen av sjukfrånvaro ser vi i gruppen under 29 år. Det här ser man även i hela landet att den här gruppen ökar mest och det finns olika förklaringar, säger Madeleine Juliusson, HR-chef för verksamhetsnära stöd i Landstinget Västernorrland.

Juliusson och HR-konsulten Annika Lindblom har skrivit rapporten "Sjukfrånvaroanalys 2015" där man söker förklaringar till varför sjukfrånvaron ökar i Landstinget Västernorrland och till och med är högst bland alla landsting i Sverige.

Läs också: Psykisk ohälsa ökar kraftigt – men psykiatrins resurser räcker inte till

I analysen skriver man att "De unga tjejerna mellan 16 och 24 år har ökat sin sjukfrånvaro markant de senaste åren och blir till ett växande problem".

– Unga i dag lever under en stor stress. Samhället i dag handlar mycket om att skapa ett perfekt liv, säger Annika Lindblom.

Är det den ständiga "uppkopplingen" som vi börjar se effekter av?

– Ja, det tror jag på sätt och vis, kombinerat med ett sökande. Ungdomar söker och vill hitta meningen med livet och i dag möter de en ganska ytlig värld, säger Annika Lindblom.

Läs också: Sjukpersonal blir sjuka av ökad stress

Hur stort ansvar har Landstinget Västernorrland?

– Alla arbetsgivare har ett rehabiliteringsansvar när det gäller medarbetarnas sjukfrånvaro. Stressrelaterad sjukfrånvaro är oftast en kombination av privata och arbetsrelaterade skäl, därför är det svårt att säga exakt vad som är arbetsrelaterat och vad som beror på privata skäl, säger Madeleine Juliusson.

Christine Nivung, beteendevetare vid Länshälsan, menar att det hos unga kvinnor som blir sjukskrivna ofta finns en rädsla och ångest som är kopplad till prestation och stress.

På Länshälsan menar beteendevetaren Christine Nivung att det är lätt för unga tjejer att ramla in i sjukskrivning, när de efter avslutad vårdutbildning ska börja jobba.

– Det blir ångestladdat att prestera på tid och med begränsade resurser. All sjukvård har för lite personal och vi ser en ökande ström av patienter. Effekten av att dra ner på personal, betyder att få gör mer, säger Christine Nivung.

Själv ser hon en rädsla och en ångest som ofta är kopplad till prestation och stress hos de unga tjejerna. Hon anser också att ett stort ansvar vilar på cheferna.

Läs också: Komplexa svar varför psykisk ohälsa ökar

Många unga nyutexaminerade sjuksköterskor/läkare har föräldrar och familj på andra orter och därmed ett litet skyddsnät – eller inget alls. Nivung menar att de ”curlade generationerna” är högutbildade och högpresterande, men att de inte har tränat på att ta hand om sig och säga nej i någon högre grad.

– Man tar in folk på extrapass via sms där man har kontakt med medarbetarna på alla tider på dygnet. Jag har chefer som ringer medarbetare på deras lediga dagar. Många unga vill vara duktiga och har svårt att säga nej till chefen och kollegorna, även om de behöver vara lediga, säger Nivung.

Hon pekar på att det är lätt att hamna i stress när man inte får tillräckligt med sömn och återhämtning, där särskilt unga drabbas av otillräcklighetskänslor som man försöker kompensera genom att jobba hårdare.

– Vi har flytande tidszoner och det finns inga riktiga gränser för arbetsliv och privatliv utan det suddas ut när vi alltid är tillgängliga via våra mobiltelefoner, säger Christine Nivung.

Mer läsning