Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat stöd till anhöriga för hemvård samt lättare att pendla över länsgränserna.

Annons
NORDANSTIG (ST)
Privatpersoner som vårdar sina sjuka anhöriga i hemmet är synnerligen viktiga för att vården ska fungera. Därför måste stödet för de vårdande anhöriga stärkas, exempelvis att de får betalt.
Det uppger Monica Olsson, Gnarp, enda ombudet från Nordanstig vid socialdemokraternas kongress i Malmö.
- Skulle kommunerna inte få hjälp av anhöriga som vårdar, blev det kris, särskilt i storstäderna, men även vi i Nordanstig är beroende av dem. Därför var det här ett viktigt beslut av kongressen.
Att det ska bli lättare att pendla över länsgränserna, var kongressen också enig om; frågan väcktes av bland andra Eva Tjärnström, Söderhamn.
- Det berör i hög grad oss i Nordanstig och nu ska frågan utredas vidare, säger Monica Olsson.
Hon gläds också över att hon och Marie Centerwall från Bollnäs fick gehör för kraven vad gäller ny tandvårdsförsäkring.
- En sådan ska ge ett bra skydd mot höga kostnader och förslaget ska presenteras innan valet 2006 och genomföras i början av nästa mandatperiod.
Monica Olsson, vars hjärtefrågor på kongressen var tandvård, äldreomsorg och sjukvård, framhåller beslutet om en pargaranti.
- Den innebär att om en make blir sjuk, så ska inte makarna tvingas att flytta isär för att den sjuka maken ska få vård.
Från Hudiksvall deltog s-ombuden Sven-Åke Thoresen och Åsa Persson och från Ljusdal Örjan Fridner, som tidigare var centerpartist.
Eva Andersson
nyheter@st.nu
0652-24100

Mer läsning

Annons