Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operationer inställda

/
  • 46 operationer har ställts in vid Sundsvalls sjukhus under de två första veckorna i september.

46 operationer ställdes in under de två första veckorna i september.
13 av dem på grund av vårdplatsbrist.
– Alla akuta operationer har dock utförts, säger Karin Rapp, vårdområdesdirektör.

Annons

Mellan den 1–17 september utfördes 547 operationer vid Sundsvalls sjukhus – men fler stod på kö.

46 patienter fick ett dygn innan planerad operation veta att just deras operation skulle ställas in.

Orsakerna är många.

– Vi har en vårdplatsbrist och 13 av dessa operationer fick strykas på grund av just detta. Sju av dem var inom kirurgi/urologi och sex var ortopedpatienter, säger Karin Rapp, vårdområdesdirektör.

Tio patienter fick stå tillbaka för mer akuta operationer med högre prioritet och för tolv patienter gjordes ett förändrat medicinskt ställningstagande.

– Tillståndet för en patient kan förändras mycket från det att remissen skickats till att det är dags för operation och när det då görs ett nytt ställningstagande kan det bli aktuellt att ställa in ingreppet, säger Karin Rapp.

På en sal hade man även så kallad oväntad tidsbrist.

– En del operationer tar helt enkelt längre tid att utföra än planerat och i vissa fall saknar vi av olika anledningar operatörer.

Strykningsfrekvensen har under årets första åtta månader legat på 4,6 procent, en siffra som enligt Karin Rapp är helt okej då målet är att man inte ska överstiga fem procent.

– Det är inte bra att ha noll strykningar eftersom det ska göras en medicinsk bedömning där riskerna för en operation bedöms. Men under de första veckorna i september låg vi lite högre, 7,7 procent, säger Karin Rapp.

Förutom bristen på vårdplatser finns även en brist på såväl läkare som sjuksköterskor och arbetet med att rekrytera pågår hela tiden.

– Det finns många utbildade sjuksköterskor i landet men många av dem väljer att gå till andra yrken och en hel del väljer att jobba i grannlandet Norge, säger Karin Rapp.

Mer läsning

Annons