Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus när Sundsvalls första miljöskola firar 20 år

För tredje året i rad höll Vallens miljöskola i Kovland öppet hus för föräldrar och nyfikna. Samtidig passade man på att fira att miljöskolan funnits i 20 år. Trots det lite sura vädret så stämning bland besökarna på topp.

Annons

LÄS MER: Här går barnen på kolugn rundvandring i Ko(v)land

Vallens miljöskola firade 20 år med öppet hus.

I samband med den årliga tillställningen med öppet hus passade skolan på att låta föräldrar, nyfikna besökare och tidigare anställda att fira skolans 20-årsjubileum. Det bjöds på utställningar, fiskedamm, sång och musik samt ett smakprov från skolans väl omskrivna kök.

Lydia Dufvenberg och Maya Melander sålde lite allt möjligt till förmån för en framtida klassresa.

Under dagen kunde besökarna även passa på att hjälpa eleverna att samla in pengar till klasskassorna. På uppställda loppisbord runt om skolgården såldes allt från leksaker till kläder. Och affärerna gick bra för eleverna. Vallens treor hade ställt in siktet högt och hoppades på att kunna åka till Mallorca eller USA för klasskassan. Med tre år kvar till en eventuell resa och lite mer arbete så kan det gå vägen.

LÄS MER: Kovlandselever ska slå världsrekord i orientering

– Vi har sålt jättemycket och tjänat massor av pengar, säger Lydia Dufvenberg som går i årskurs tre.

Gunnar Åsard och Lena Henriksson, tidigare rektorer på Vallen fick göra ett kärt återbesök på skolan.

Gunnar Åsard, rektor vid tiden då Vallens miljöskola byggdes, hade tillsammans med Lena Henriksson, rektorn som såg till att Vallens fick ett eget kök, fått inbjudan att delta i jubileet. Tillsammans med nuvarande rektor, Annlouise Selin, försökte de sammanfatta 20 år präglat av miljötänk.

– Det har alltid funnits en vi-känsla på skolan och den skapades nog redan när det blev uppmärksammat att vi skulle bygga en ny skola . I början hade vi många eldsjälar bland både personal och föräldrar som jobbade mycket med miljötänket, säger Gunnar Åsard.

LÄS MER: Vallens skola nominerad – till White Guide

Lena Henriksson lyfter även hon fram vi-känslan och vikten att få elever och personal att kännas sig delaktiga i miljötänket kring skolan.

– Det gäller att göra alla individer viktiga. Hela verksamheten är en kedja där alla får känna sig viktig, säger hon.

Idag arbetar nuvarande rektorn Annlouise Selin vidare med den grund som byggts upp under 20 år.

– Våra städerskor använder inte längre kemikalier när de städar, eleverna får hjälpa till att laga mat i köket och vi kan använda oss av det som finns runt om kring oss i den pedagogiska verksamheten. Det gör att vi kan besöka gårdar här i närheten tillexempel. Skolan ligger där den ligger och det gäller att ta vara på det, säger Annlouise Selin.

Del av utställningen i skolans gymnastiksal, där eleverna ställde ut arbeten de jobbat med under året.

Mer läsning

Annons