Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionsrådet i akut snuskris på tåget: "Varför säljer de alkohol men inte snus?"

När tåget mot Stockholm rullade iväg upptäckte passageraren Jörgen Berglund (M) att han glömt ta med sig snus.
Nu frågar han sig varför man kan köpa alkohol men inte snus på tåget.
– När jag frågade om de sålde snus fick jag bara ett nikotinfritt leende tillbaka, säger oppositionsrådet.

Annons

Tre timmar och 34 minuter. Så lång var Jörgen Berglunds (M) skräckfärd till Stockholm.

Så upplevde han i alla fall själv resan.

När han hoppat på och tåget börjat rulla, märkte han att han hade slut på snus.

Då började kampen för att få tag på en prilla.

– Känslan av att inte ha tillgång till snus är värre än att ha men inte ta. När jag frågade om de sålde snus fick jag bara ett nikotinfritt leende tillbaka. Jag frågade om de kunde göra ett utrop, men de skrattade bara, säger Jörgen Berglund.

När känslorna var som starkast och värst började han twittra om det hela.

"Sätter mig på tåget i 3,5 h och glömmer snus. Hur kan man INTE sälja snus ombord? Vin & öl går bra. Har förbudsminister Wikström varit framme?", skrev han och syftade på att folkhälsoministern Gabriel Wikström arbetat för flera förbud på alkohol- och tobaksområdet.

När snuspaniken gick in i nästa stadium började han fundera i stora tankebanor. Både i sann politiker- och entreprenörsanda.

– Det här är ännu en anledning till att vi borde göra dubbelspårigt räls, så att det bara tar två timmar att åka till Stockholm, säger han och fortsätter:

– Och jag tänker att om det fanns en snus-app, så skulle man kunna hjälpa andra snusare som har slut. Då skulle man kunna se vem som är nära och har. Och så kan det vara ett bra sätt att bonda med nya människor.

Efter att ha svingat mot folkhälsoministern, funderat på snus-appar, dubbelspår och försökt få personalen att göra utrop i högtalarna – fick han till slut ändå hålla sig hela vägen till huvudstaden.

Du fick ingen akut hjälp av någon?

– Nej. Men jag har ingen annan att skylla än mig själv. Ingen skugga ska falla på SJ, den här gången, men man kan ju tycka att det är märkligt ändå, att de säljer alkohol men inte snus.

Vi har kontaktat SJ om just varför de säljer alkohol men inte snus och fick svaret: "Vår Bistro är en restaurang och därför säljer vi inte tobak".

Mer läsning

Annons