Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orienterare positiva till nya karttrenderna: "Det är helt klart en inkörsport"

Med appar som Geocaching, Turf och Pokemón Go ger sig människor i olika åldrar ut på kartjakt. En trend som även traditionella orienterarna ser som positiv.

Annons

Fler personer än någonsin väntas i år delta i världens största orienteringsevenemang O-ringen, som pågår i Sälen under veckan.

Samtidigt jagar allt fler personer olika typer av kontroller och föremål runt om i Sverige –på olika sätt.

Läs också: Appar som aktiverar i sommar

– Även om det skiljer sig, och vissa aktiviteter bara handlar om att fånga platser digitalt i stadskärnan så är det helt klart en inkörsport till orientering, säger Peder Jonsson ordförande i Medelpads orienteringsförbund.

En av de senaste trenderna är Pokemón Go, ett mobilspel för smarttelefoner där man med hjälp av en karta och GPS-funktion ska hitta och samla olika figurer. Men det finns också andra typer av kartaktiviteter som man kan ägna sig åt, både digitalt med appar och via traditionella kartor.

Läs också: Monster i fickformat kryllar på våra gator och torg – Evelina vet var Pikachu gömmer sig

– Det är positivt att fler vill komma ut och röra på sig över huvud taget. Vi ser också att det är fler som organiserar sig som medlemmar i klubbarna och fler som deltar i våra aktiviteter, säger Peder Jonsson.

Han menar att de nya sätten att hitta ut och ta sig runt med hjälp av kartor och appar kan ge en extra skjuts åt orienteringsklubbarna.

– En fördel med aktiviteterna är att man kan göra det när man vill, och när man vill ta nästa steg så kan vi stå till tjänst, säger han.

Här är några kartaktiviteter:

hittaut.nu (Traditionellt/web/app)

Hittaut.nu är ett projekt av O-ringen AB som arrangeras på flera orter av lokala idrottsföreningar. På varje ort skapas en karta med checkpoints, som placeras ut på olika platser med olika svårighetsgrader. Som privatperson kan man sedan gratis ge sig ut och samla bokstavskoder från varje checkpoint, och registrera dessa på hittaut.nu. Man kan antingen använda sig av en traditionell karta eller GPS-koordinater.

hittaut.nu passar alla olika åldrar och ambitionsnivåer då det finns olika kontroller med olika svårighetsgrader. Kontroller finns i både Timrå och Ånge.

Turf (App)

Turf är ett realtidsspel i smarttelefoner där man med hjälp av GPS-signaler och internet i telefonen samlar poäng på olika platser och tävlar mot olika deltagare.

Genom att besöka olika platser (zoner) fysiskt, och behålla dem så länge som möjligt samlar man poäng. Den person som har flest poäng när en spelomgång är slut står som vinnare.

En spelomgång pågår vanligtvis under en månad.

Turf liknar en kombination av det klassiska "herren på täppan" och traditionell orientering.

Appen finns kostnadsfritt för både android- och iOS-telefoner.

Geocaching (Web/app)

Med hjälp av GPS-koordinater och beskrivningar kan man söka efter olika gömmor och föremål som personer lämnat efter sig på olika platser. När man hittat till platsen kan man välja att byta ut föremålet och/eller registrera sig i en loggbok på plats eller på internet.

Geocaching liknar en modern och digital version av "gömma nyckeln", och i både Sundsvall, Timrå och Ånge finns gömmor.

Appen finns kostnadsfritt för både android- och iOS-telefoner.

Det går även att besöka www.geocaching.se.

Mer läsning

Annons