Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortopedichefen i Västernorrland: "Beklagligt att behöva skicka patienter utanför länet"

Många patienter skickas utanför länet för att genomgå sina operationer. "Önskan är ju att kunna erbjuda våra patienter här i norr den vård de behöver och ska ha, det är beklagligt att man behöver skicka patienter utanför länet", säger Johan Nilsson, länsverksamhetschef för ortopedi i Västernorrland.

Annons

Solbritt Björkstrand, som i tisdags åkte till Norrlands Universitetsjukhus i Umeå för att operera bort sin bukspottskörteltumör, fick vända hem efter ett par timmar utan att ha genomgått operationen.

Läs mer: Cancersjuka Solbritt nekades operation – fick vända i dörren på grund av platsbrist

– Det är en katastrof för både patienten och vården. Det är hemskt att behöva skicka hem en patient för att man inte har nog med resurser att ta hand om dem. Det är ju en fråga om hälsa, säger Maria Bäckman, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västernorrland.

En rundringning till länets sjukhus visar att trycket på de olika vårdavdelningarna har varierat.

– Vi har fått stryka inplanerade operationer för att vi helt enkelt inte har möjligheten att ta hand om dem då vi har både akuta- och inplanerade fall. De akuta går alltid först, säger Johan Nilsson, länsverksamhetschef för ortopedi i Västernorrland.

Läs mer: Sista striden för ortopedin och rehab - i dag samlas landstingsfullmäktige

Ortopedin på Sundsvalls sjukhus har 33 platser, men alla dessa kan inte nyttjas. Den akuta och inplanerade verksamheten krockar med varandra och detta stör verksamheten i sin helhet.

– Vi vill kunna skilja den akuta verksamheten och den inplanerade verksamheten för att kunna få ett bättre flöde. Vi har 33 vårdplatser i Sundsvall men i dagens läge har vi bara möjlighet att ta in 16 till 18 stycken på grund av personalbrist, fortsätter han.

Man kommer att förflytta den akuta verksamheten från Sollefteå för att där bara ta hand om de inplanerade operationerna.

– Tanken är att avbelasta den akuta verksamheten i Sollefteå och där ta hand om de inplanerade operationerna, det gör att vi får ett bättre flöde och verksamheterna störs inte lika mycket av varandra.

Läs mer: Efter stängningen i Sollefteå – ökad belastning på akuten i Örnsköldsvik: "Ligger på gränsen"

Konsekvensen av att inte kunna ta hand om de patienter som länet har är att man blir tvungen att skicka dem till andra sjukhus utomläns, till exempel i Umeå eller Stockholm.

– Man vill ju kunna utnyttja den kompetens som finns i länet, man har ju valt det här yrket för att man vill hjälpa människor. Politiker måste fråga sig om man vill ge sin befolkning bästa möjliga vård, säger Maria Bäckman.

Läs mer: 19 läkare flyr från Sollefteå sjukhus: "Akutmottagningen kan inte öppna efter semestern"

– Önskan är ju att kunna erbjuda våra patienter här i norr den vård de behöver och ska ha, det är beklagligt att man behöver skicka patienter utanför länet, säger Johan Nilsson.

Den kirurgiska verksamheten ser däremot inga större bekymmer med att kunna hantera den press de har. Enligt Leif Israelsson, länsverksamhetschef för kirurgkliniken har de i år än så länge klarat av den vård de ska ge sina patienter.

– Jag har haft semester nu ett par veckor men sedan jag kom tillbaka i mitten av juli så har vi inte haft någon operation som vi skjutit upp. Och vad jag känner till så har vi inte strukit någon operation innan dess heller.

Onkologin ser inte heller några problem med att hantera antalet patienter de har.

– Med det höga trycket vi har på vår avdelning så tycker jag att vi har klarat oss bra under sommaren. Vi har klarat det inneliggande behovet som har funnits hos oss, säger tillförordnade verksamhetschef för onkologin, Petra Flygare.

Läs mer: Glädjevändningen: Nu får Solbritt, 72, äntligen sin canceroperation

Mer läsning

Annons