Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-tema i Kyrkans hus

/
  • Hockeyspelaren Kicki Lundberg från Husum, som var med och plockade hem ett silver i Turin år 2006, berättade på ett medryckande sätt om sin OS-upplevelse.
  • Många utvecklingsstörda – eller varför inte säga utvecklingsbara – ungdomar i Sundsvall sportar gärna och mycket. Kickan Brandström arbetar aktivt för att integrera indrotten. Hennes dotter Caroline Brandström har tävlat i Special olympics i Shanghai och Liliana Rodrigues Nilsson har varit i Moskva och spelat unified basket.
  • Kim Ringborg gillar fotboll och är en riktig GIF supporter. Här minglar han tillsammans med Anders och Petter Unander. Petter har var till Grekland 2011 och deltog i den svenska baskettruppen.
  • Gustav Zackrisson, lotta Aksmes och Emilia Persson minglade och tog för sig av cidern.

Närmare femtio idrottsintresserade barn, ungdomar och vuxna slöt upp i går när det anordnades en inspirationskväll med OS som tema i Kyrkans hus.

Annons

KFUM Kometerna, HIF Kämparna, Frösunda assistans, Fritid för alla och FUB, För barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning kraftsamlade och gick samman med ett gemensamt mål att inspirera varandra till en aktivare och roligare fritid.

Inbjudna hockeyspelaren Kicki Lundberg från Husum, som var med och plockade hem ett silver i Turin år 2006, berättade på ett medryckande sätt om sin OS-upplevelse.

Hon började spela hockey när hon var fyra år och sedan bara fortsatte det. När hon var 16 ringde dåvarande förbundskaptenen och frågade om hon ville vara med på ett landslagsläger.

– Till en början var vi 88 spelare. Med tiden slogs de flesta ut och när det blev dags att åka till Turin fanns jag med i truppen.

Hon berättade om att gå in på arenan under invigningen, vinka till de som satt på läktaren och tänka på alla där hemma som följde allt på tv:n.

– Det var mäktigt. När vi vann semifinalen mot USA blev många chockade. Det hade aldrig tidigare hänt. USA grät, tränaren fick sparken och vi kom till final. Vi hade helt enkelt bestämt oss innan matchen att vi skulle vinna och det gjorde vi. Det visar bara att allting går om man bara vill tillräckligt mycket och ser till att träna ordentligt. Vi åkte inte till Turin och förlorade ett guld, vi åkte dit och vann ett silver, säger Kicki Lundberg.

Många utvecklingsstörda – eller varför inte säga utvecklingsbara – ungdomar i Sundsvall sportar gärna och mycket. Special olympics är en dröm för många och några har redan hunnit förverkliga den.

Alnöbon Petter Unander, 19 år, var till Grekland 2011 och deltog i den svenska baskettruppen.

– Det var jätteroligt och jag vann den här, säger Petter och visar stolt upp sin guldmedalj.

Även Liliana Rodrigues Nilsson från Alnö har ett speciellt idrottsminne att se tillbaka på.

– Jag var till Moskva 2010 och spelade unified basket, det var jätteviktigt att man bar namnbricka hela tiden. Så fort man gick utanför hotellrummet måste man ha den på sig, säger hon.

Caroline Brandström är 24 år. Hon simmar 4 dagar i veckan och 2007 tävlade hon i Special olympics i Shanghai.

Hennes mamma Kickan Brandström arbetar aktivt för att integrera indrotten.

– I Njurunda har vi ett bra exempel. Där tränar våra ungdomar med icke utvecklingsstörda och det fungerar hur bra som helst. Det gäller bara att hitta former och mötas. Alla vinner på att få det att fungera på ett naturligt sätt säger och får starkt medhåll av Caroline.

Många av besökare hade fotboll som sitt stora fritidsintresse och kvällen blev inte sämre när GIF-spelarna Tommy Naurin, Emil Forsberg och Daniel Sliper kom och berättade vad fotbollen betyder för dem.

En annan inspiratör och gästföreläsare var luftgevärsskytten Viktoria Wedin som delade med sig av minnen och upplevelser från sin fantastiska idrottskarriär.

Självklart var musikframträdanden, mingel och fikastund med i programmet och förmodligen gick många hem med ökad aptit på livet och allt som hör det till.

Annons