Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskars bygger ut på Tynderö

Den här vintern har det investerats i utbyggnad och modernisering av Oskars salteri på Tynderö. Infiltrationsanläggningen har fått kraftigt ökad kapacitet och salteriet får ett tillskott på 75 kvadratmeter i två plan för att rymma den filémaskin som ska vara installerad i mitten av maj.

Annons
Det är Oskar Söderströms son Jan som kontinuerligt byggt ut och moderniserat det anrika salteriet till att bli ett av de absolut ledande i landet. Hygieniska lokaler och rationell hantering har varit en ledstjärna.
Tidigt insåg han betydelsen av att jäsningen sker så kontrollerat som möjligt för att kvalitén ska bli så jämn som möjligt från år till år.
Färdiga filéer i burkarna har blivit en allt större produkt, samtidigt som det blir svårare att få tag i strömmingsfilé av den kvalité vi vill ha. Därför investerar vi i en filémaskin vilket kräver att vi bygger ut. Vi valde att bygga längs hela långsidan på huset när vi ändå var igång, berättar Jan Söderström.
När man byggde ut infiltrationsanläggningen i vintras passade man också på att anspassa ytor och ramper vid fabriken, så att det ska bli enklare att hantera de stora jäskaren mellan inläggningen, kylrummen och inläggningen.
Nu får vi hoppas att det går att få tag i bra strömming. Det är ganska ont om den just nu, vad än Fiskeriverket påstår om tillgången, säger Jan Söderström.
De som möjligen tycker att det var bättre förr, med det gamla salteriet, är måsarna som kunde kalasa på renset. Numera måste det fraktas, cirka 80 ton, till Fillan eller Blåbergstippen.

*** removed caption text ***
Oskars salteri på Tynderö bygger ut och moderniserar.

*** removed caption text ***
Under vintern har infiltrationsanläggningen som tar hand om allt vatten byggts om för högre kapacitet.

Mer läsning

Annons