Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otäckt fynd på Norra berget – granat hittades i gethage: "Okänt hur den hamnat där"

En 8 cm granat hittades i en av gethagarna på Norra berget. Polisens bombgrupp kallades upp från Stockholm, men kunde konstatera att granaten var ofarlig.

Annons

"Bomber och granater" eller "Anfäkta och anamma". Kapten Haddocks klassiska vokabulär känns extra aktuell med anledning av vad som hittades vid Norra bergets friluftsområde måndagen den 27 juni.

– Personalen som jobbar på Norra berget hittade ett rostigt föremål i en gethage. Eftersom det här fyndet påminde om något som liknade ett explosivt föremål så tillkallades polisen, säger Elin Berglund, enhetschef vid Sundsvalls museum, friluftsmuseerna.

Hon konstaterar att personalen på Norra berget agerade föredömligt när man direkt kontaktade polisen.

– Och det är ju skönt att det inte var ett farligt föremål som hittades, säger Elin Berglund.

Polisens bombgrupp från Stockholm kom sent samma kväll upp för att frilägga och undersöka föremålet.

- Jag vill inte förstora upp den här händelsen, men det är klart att man reagerar och får ett adrenalinpåslag, säger Elin Berglund.

- Anledningen till att vi inte har gått ut med information om det här är att polisen har gjort en riskbedömning att det inte är någon fara. Därför har vi inte sett något behov av att skrämma upp allmänheten i onödan, säger enhetschefen Elin Berglund sedan en granat hittats på Norra berget.

Hon vill inte heller exakt peka ut var någonstans som det misstänkta explosiva föremålet hittades, men säger att det var vid en av de mer avlägsna gethagarna på Norra berget.

– Men det viktiga är att det här inte var ett farligt föremål och att det fanns i en miljö där besökarna normalt inte har tillträde, säger Elin Berglund.

Kan du garantera för besökare att det inte finns fler gamla granater i gethagarna?

– Nu kan jag inte uttala mig om föremålet som hittades, men polisen har gjort en riskbedömning om att det är säkert att vara på Norra berget. Men vi kan aldrig garantera att det inte finns farliga föremål på Norra berget, det kan ju ändra sig från dag till dag, säger Berglund.

Läs också: Helt ny lekplats ska byggas på Norra berget

Enligt polisen rör det sig om en 8 cm granat, men den saknade både tändrör och sprängmedel, varför den bedömdes som helt ofarlig och klassades som skrot.

– Dessutom är det okänt hur granaten har hamnat där. Det går inte att bedöma om den har skjutits dit eller grävts ner, säger Robert Svedberg, tf polisområdeschef i Medelpad.

Går det inte att på ett ungefär åldersbestämma granaten?

– Jag har inte fått några såna uppgifter, men den ska varit i dåligt skick, eftersom den legat där länge bland rötter och annat. Det är ingenting som har stoppats ner nyligen, säger Robert Svedberg.

Läs också: Skvadern på Norra berget ska rivas – ikoniska landmärket har ätits upp inifrån av myror

Mer läsning