Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övik och Sollefteå har 70 procent av stafettläkarna

/
  • Sundsvalls sjukhus har bara 30 procent av kostnaderna för stafettpersonalen i landstinget men servar fyra kommuner.

70 procent av landstingets läkarstafettveckor gick till Sollefteås och Örnsköldsviks sjukhus i fjol.
Det visar landstingets tjänstemannautredning.

Annons

I Sundsvalls sjukhus upptagningsområden ingår också kommunerna Timrå, Ånge och Härnösand, totalt 142 602 personer. Sollefteå sjukhus tar även hand om Kramforsborna, 38 211 personer, medan Örnsköldsviks sjukhus har den egna kommunen med 55 248 invånare. (Siffror från årsskiftet 2014/2015)

Men så fördelas inte stafettpersonalen, omfattningen och kostnaderna i relation till personalkostnaderna skiljer sig år rejält.

Beroendet är stort i både Sollefteå och Örnsköldsvik. I Sollefteå utgör kostnaden för stafettpersonal 11 procent av den totala personalkostnaden, i Örnsköldsvik 13 procent. I Sundsvall handlar det om 4 procent.

70 procent av läkarstafettveckorna utförs i Sollefteå och Örnsköldsvik, 652 av totalt 926 veckor. De sjukhusen svarar tillsammans för ungefär 30 procent av den totala vårdproduktionen inom operation.

I Sundsvall är det framförallt inom medicin och ortopedi, 118 respektive 47 veckor, som stafettläkare varit inne under fjolåret.

– Det är ingen hemlighet att vi måste komma i balans ekonomiskt. Men inte genom massuppsägningar, tre sjukhus ska vara kvar, vi värnar patientsäkerheten och det akuta omhändertagandet. Utifrån det har utredningen tittat på vilka förändringar som kan göras där man inte behöver göra massuppsägningar.

Det säger Erik Lövgren (S), vice ordförande i landstingsstyrelsen och han ser det därför naturligt att neddragningar görs på sjukhusen där man hyr in dyr personal och har svårt att rekrytera.

När det kommer till kvinno- och barnklinikerna vid de tre sjukhusen så har stafettläkarveckorna också fördelats ojämnt.

Sollefteå hade 59 veckor och kostnaderna uppgick till 13 procent av de totala personalkostnaderna i fjol. Örnsköldsvik hade stafettläkare i 85 veckor och det tog 14 procent av personalkostnaderna. Även här utskiljer sig Sundsvall som hade åtta veckor som utgjorde 0,2 procent av de totala personalkostnaderna.

Situationen ser inte ut att förbättras. Nu i slutet av augusti var 28 av 58 sjukskötersketjänster på vårdavdelningarna vakanta i Sollefteå, så 48 procent av tjänsterna behöver ersättas med stafettsjuksköterskor.

– Det är mycket skrämmande och tragiskt. Vården av människor har blivit en handelsvara, säger Erik Lövgren.

Läs också: Förslaget: Sollefteå sjukhus läggs ner.

Läs också: Landstingsdirektören bekräftar sjukhusplanen.

Läs också: Landstingsdirektören om stafettkaoset

Mer läsning

Annons