Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På heligt uppdrag i Sundsvall

/
  • Christina Smith, Anita Hofhansl och Rachel Turbow använder Mormons bok i missionsarbetet. Boken finns översatt till hundra språk, bland annat flera asiatiska.
  • Två cyklar finns på bakgården vid Christina Smiths och Rachel Turbows bostad. Men de används ganska sällan eftersom den ena dessutom är en herrcykel.
  • Bilen är betydligt bekvämare som fordon för Christina Smith, Rachel Turbow och Anita Hofhansl. Den behövs eftersom det gäller att snabbt ta sig från en plats till en annan.
  • Christina Smith bokar in ett av dagens möten med en kvinna i Sundsvall. Det första sammanträffandet blev kort och nu vill kvinnan veta mera om mormonernas kyrka.
  • Det händer att cyklarna kommer fram för missionsarbetet men inte så ofta. Avstånden är långa och Sundsvall är ingen cykelvänlig stad med alla sina backar.
  • Det blir långa promenader varje dag för Rachel Turbow, Christina Smith och Anita Hofhansl. De besöker också äldre och arrangerar olika aktiviteter.
  • Mormonernas Missionärer arbetar i nioveckorsperioder. Sen får de veta om de ska stanna ytterligare en tid eller flytta till en annan plats i Sverige.
  • För Rachels Turbow, Christina Smith och Anita Hofhansl handlar tron om hur man lever sina liv. Men Lars Isaksson är tveksam. Som så många andra är han inte aktiv i någon församling.

Det är inte alltid som människor öppnar dörren när Christina Smith, Anita Hofhansl och Rachel Turbow knackar på för att berätta om sitt budskap. De är missionärer. Tre unga kvinnor som tillhör Jesu Kristi Kyrka av De Sista dagars Heliga eller, som i vanligt tal, mormonerna.

Annons
Bilden av gammeldags missionärer kommer på skam när Christina, Anita och Rachel möter oss i församlingens kyrka i Granloholm. De är unga, söta och sminkade men kjolarna går snällt en bit nedanför knäna.
Den föreställningen hör hemma på 1800-talet. Vi är vanliga unga kvinnor som lever som alla andra. Vi styrketränar och använder datorer, säger Rachel Turbow och skrattar.
Resan till Sverige började men en nioveckorskurs i deras hemländer för att lära sig språket och studera evangelierna. Christina kommer från Utah, Anita från Tyskland och Rachel från Colorado med den gemensamma målsättningen att de vill vara missionärer en tid av sitt liv.
Fast vi visste inte vart vi skulle komma när vi skickade in våra ansökningar. Vi kan hamna nästan var som helst, berättar Christina.
De kommer alla från kristna familjer. Rachels har tillhört mormonerna i flera generationer, Anitas och Christinas föräldrar valde att konvertera. Men de tre kvinnorna är noga med att påpeka att de själva gjort sina egna val.
Visst har det varit svårt ibland. Särskilt när man som jag kommer från Colorado där det bara finns få mormoner. Men jag har aldrig tvivlat, säger Rachel.
Tidigare har det varit tradition att mormonförsamlingarnas unga män mellan 19 och 26 år ska vara ute på mission i två år. Numera uppmuntras flickorna att göra detsamma, fast under 18 månader.
Vår plats är hos våra familjer. Självklart kommer jag att gifta mig och stanna hemma med mina barn när de är små, säger Christina som ska avsluta sina universitetsstudier i historia i Utah.
Det finns ingen konflikt mellan familjeliv och yrkesarbete. Familjen och barnen är viktigast sen kommer arbetslivet när barnen blivit äldre. För Anitas del är det självklart att fortsätta med sin sköterskeutbildning, Rachel har ännu inte bestämt sig.
Men först ska de göra sitt dryga år i Sverige. Kalendern är fulltecknad med möten med människor som vill träffa dem för att diskutera tro och livsåskådning. Andra dagar knackar de på dörrar hos okända människor.
Vi vill inte störa utan bestämmer oftast en annan tid för att komma tillbaka. De flesta är väldigt trevliga, säger Rachel.
Det handlar mindre om att övertyga, mer om att berätta för andra om vad som ger deras liv glädje. Glädjen som finns hos deras församling och i deras Gud och som ger dem klara riktlinjer för hur de ska leva sina liv.
Deras värderingar delas av många. Det finns cirka 13 miljoner mormoner utspridda över hela världen, många i hemliga församlingar i länder utan religionsfrihet. Cirka 200 av dem finns i Sundsvall, som täcker mellersta Norrland från Gävle till örnsköldsvik.

Mer läsning

Annons