Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pellets för miljoner i brand

Ett lager med 9 000 ton pellets antändes i går vid 13-tiden. När räddningstjänsten kom till lagret vid Ramviks gamla såg rök det ur byggnaden. – Men det dröjde bara en liten stund så var det öppen eld på flera håll.

Annons
Det berättar Allan Bengtsson, befäl i beredskap vid räddningstjänsten Höga kusten-Ådalen.
Ja det här är en mardröm. Det brinner överallt.
Pelletslagret är inrymt i en byggnad som är 125 meter lång och 25 meter bred. Och under hela dagen flammade nya eldar upp på olika håll i byggnaden.
Vi tvingades ta in flygräddningstjänstens bilar från Kramfors flygplats som är utrustade med vattenkanoner. De kan skjuta in vatten i eldhärdarna, säger Allan Bengtsson.
Eftersom det inte går att komma tillrätta med branden inne i byggnaden så måste all pellets fraktas ut därifrån med hjullastare. Arbetet har gått i vågor. Hjullastarna har arbetat där det inte brunnit. Så har eldslågor slagit upp och vattenbegjutning påbörjats i stället.
Släckningsarbetet beräknas pågå åtminstone till i dag. Det kan betyda att räddningstjänstarbetet kanska kan avslutas men då återstår ändå ett massivt arbete med att köra ut resterande pellets och röja.
Samtidigt finns en rasrisk eftersom byggnaden har träbjälklag i taket, däremot är väggarna resta mot betongbalkar och ytterbeklädnaden av profilerad plåt som är tåligare.
Men vi har valt att riva byggnaden eftersom för att minska riskerna, säger Allan Bengtsson.
Släckningsarbetet har skötts av räddningstjänsterna i Kramfors, Härnösand och Nyland plus inhyrd extrapersonal för hjullastarna. Enda trösten har varit att den rök som bildats inte är värre än vanlig rök som uppstår vid vedeldning.
Det är Stockholm Energi som är ägare till pelletslagret medan det är Härnösands trädgårdsanläggning som sköter verksamheten. Representanter från ägarna är nu på väg upp till Ramvik. 9 000 ton pellets motsvarar miljonvärden, det är oklart om lagret kan användas till viss del även om det är rök- och brandskadat. Det är något som Stockholms Energi kommer att få ta ställning till.

Mer läsning

Annons