Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalbrist tvingar sköterskor att jobba gratis

/
  • Åke Söderlund skulle inte ha fått den vård han är berättigad om inte en distriktssköterska ställt upp och kommit hem till honom för att ta hand om hans bensår utanför arbetstid.
  • —Det måste vara fruktansvärt för vårdpersonalen som vill göra sitt yttersta när de inser att deras tid inte räcker till, säger Åke Söderlund som är en pensionerad brandman.

I onsdags kom Åke Söderlund hem från sjukhuset, nu ska hans bensår skötas om i hemmet. Men personalbrist ställer till problem och en distriktssköterska har jobbat på ledig tid för att ge Åke Söderlund den vård han behöver.

Annons
Åke Söderlund är diabetiker och fick problem med bensår för en tid sedan. Om bensåret inte läker kan han bli tvungen att amputera benet. I drygt tre veckor har han vårdats på Sundsvalls sjukhus, i onsdags fick Åke Söderlund komma hem.
På sjukhuset sa de att två personer skulle komma hem till oss varje dag för att spola rent och lägga om såren, berättar Åke Söderlunds fru Margareta.
Men när hon var i kontakt med vårdcentralen visade det sig att de har personalbrist just nu och inte ansåg sig kunna göra hembesök.
Så då försökte vi ta oss till vårdcentralen. Vi beställde sjuktransport men redan under resan dit insåg vi att det inte skulle fungera, säger Margareta Söderlund.
Hon och Åke bor en trappa upp i ett hus som saknar hiss.
Jag kommer inte nedför trappan själv. Det gör för ont när jag måste stödja så mycket på benet, säger Åke Söderlund.
Parets son fick komma och hjälpa dem hem från vårdcentralen och tillsammans med Margareta mer eller mindre bar de upp Åke för trappan i hemmet.
När vi väl kom hem var Åke nästan medvetslös av smärta, berättar Margareta Söderlund.
Efter samtal med vårdcentralen, kommunen och därefter vårdcentralen igen fick paret Söderlund besked om att landstinget inte har personal för hembesöken och att landstinget inte heller kan köpa tjänsten av kommunen eftersom även de saknar personal. Så i går åkte en distriktssköterska till Åke och gjorde rent hans sår innan hon skulle börja jobba.
På måndag har hon lovat oss att komma hit på sin lunchrast, säger Margareta Söderlund.
Under helgen kommer landstingets joursköterskor att sköta om Åke Söderlunds ben.
Men hur det blir efter måndag vet vi inget om. Det kan ju inte heller ska hänga på att vårdpersonalen känner sig tvungna att göra det här på sin lediga tid, säger Margareta Söderlund.
Paret är överens om att all personal varit otroligt tillmötesgående och hjälpande.
Jag har aldrig blivit så väl omhändertagen som på sjukhuset, de var fantastiska, säger Åke Söderlund.
Alla människor på vårdcentralen har också ställt upp, vi tycker synd om personalen som slår knut på sig själva i sina försök att hjälpa till. Det är organisationen det är fel på, säger Margareta Söderlund.
Hon berättar att de först slet med förtvivlan och oro för hur det skulle bli med Åkes ben och sedan har fått kämpa för att han ska få den vård han har rätt till och behöver.
Det känns jobbigt att strida och bråka för vi vill inte att personalen på vårdcentralen ska drabbas, det är inte deras fel. Det är politiker och beslutsfattare som ska stå till svars för att det ser ut så här, säger Margareta Söderlund.
Sundsvalls Tidning har försökt att nå ansvariga chefer inom primärvården för en kommentar men inte lyckats.

Mer läsning

Annons