Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pia Högström har fått tid för jazzen igen

Under de senaste tio åren har det knappt skrivits en rad om jazzsångerskan Pia Högström. Men desto mer om grosshandlaren och designern i Killingskär. Mixeranläggningen försvann in i ett hörn, liksom mikrofonen. Ändå fanns längtan där tillbaka till musiken. Tiden har inte räckt till.

Annons
En dag började jag fundera varför jag håller på som jag gör. Jag har haft mer än hundra resdagar utomlands per år i Kina och Indien. Där har jag arbetat som designer åt olika företag. Och jag har längtat hem till Janne och katten, säger Pia Högström.
I början av 1970-talet startade hon och hennes dåvarande man Christer Olsson det som så småningom blev Tinghuset. Det rosa 20-rumshuset i Sundsvall som bland annat hade prylar för heminredning, boutique, ett bageri och restaurang.
Nu finns livet i villan med glasfönster mot havet utanför Juniskär. Med sambon Jan Stolt och katterna Tjocka Mimmi och Harald Hårfager. Två röda katter som behagfullt solar på altanerna och jagar möss i gräset.
Kontakten med Indien är kvar. Med uppdrag om nya heminredningskollektioner för den skandinaviska och tyska marknaden. I januari nästa år blir det visning av en ny kollektion på världens största textilmässa i Frankfurt.
Men det viktigaste just nu är att få allt i ordning i det nybyggda skärgårdsmagasinet som har spetsar och annat till försäljning när tiden räcker till. På det övre planet finns Pias textilstudio där den nya kollektionen ska ritas under sommaren.
På framsidan av boningshuset stoltserar en alldeles ny stor glasveranda. Med flygel, mikrofoner och mixer. Allt i väntan på att börja användas lite mera igen. För nu ska det bli mera tid för musiken. Lite mer än någon födelsedagsfest då och då.
För ett år sen träffade Pia gamla musikerpolare på en surströmmingsskiva. Kontakten återknöts med pianisten Janne Nyqvist som hon musicerade med för mer än tjugo år sen. På tre repetitioner har de tränat in åttio jazzstandards, mest jazzballader.
Vad det ska bli exakt framöver med musiken vet Pia inte än. Men verandan finns där och den nyfunna spelglädjen. Pias röst är lite skrovlig efter att i åratal delat hus med dammande textilier. Men nu börjar rösten återhämta sig.
Det finns en ballad som handlar om att jag rest till så många platser och förlorade min själ. Den har jag skrivit en svensk text till. Den är min sång, säger Pia Högström.

Mer läsning

Annons