Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Picknickkorg med balans gav vinst i tekniktävling

/
  • Det dröjde inte länge förrän kartonger började ta form på verkstadsgolvet. Med teknikpriset vill Metso intressera unga för teknik och tekniska yrken.

En fiffig picknickkorg som inte riskerar att tippa för att man lastat den ojämnt. Det gav klass 9A i Sköle skola, Matfors, förstapriset i Metso Papers teknikpristävling 2005.
– Vi hade ett bra samarbete i gruppen, förklarade Andrea Litzell, en av klassens fyra tävlande.

Annons
Tre klasser gjorde i går upp om finalen i Metso Papers teknikpristävling 2005. Klass 9A i Ala skola, Söråker, och 9A och 9B från Sköle skola hade kvalificerat sig för tävlingens slutomgång. Varje klass ställde upp med ett lag bestående av två tjejer och två killar.
Uppgiften bestod i att konstruera en picknickkorg i kartong för engångsbruk med plats för mat och dryck för fyra personer.
Den ska kunna säljas färdigpackad med mat på till exempel bensinstationer, instruerade jurymedlemmen Tomas Wikström från Metso.
Efter en första brainstorming låg snart alla tävlande på golvet och mätte tallrikar, ritade och skar ut kartongbitar. Efter två timmar fick de presentera sina resultat för juryn och klasskamraterna.
Juryn föll för picknickkorgen "Time 4 picknick" som Linn Arnessen, Andrea Litzell, Anton Strid och Martin Modin i 9A, Sköle skola, tog fram.
De var outstanding på de flesta av våra bedömningspunkter, sade Stefan Mattsson, konstruktionschef på Metso Paper.
Han och de andra jurymedlemmarna var särskilt imponerade av den jämvikt som laget lyckats uppnå genom att placera två fack för dryck på motsatta sidor i korgen.
Det fyndiga namnet gav också pluspoäng, liksom lagets genomtänkta redovisning.
Deras korg är en säljbar produkt och det är viktigast i slutänden, sade jurymedlemmen Tomas Nordstrand, SCA Packaging.
Vinnarna fick ta emot 25 000 kronor i förstapris.
Pengarna kommer troligtvis att gå till en skolresa, sade Linn Arnessen.
Hon och lagkamraten Andrea Litzell tyckte att de haft ett gott samarbete i gruppen.
Vi kompletterade varandra bra. Linn ritade, jag skar ut kartongen och killarna skötte inredningen av korgen, sade Andrea Litzell.
Ala skola kom på andra plats och vann 15 000 kronor. Tredjepristagarna klass 9B, Sköle skola, vann 10 000 kronor.

Mer läsning

Annons