Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizzeria ska ge plats åt rondell

/

Nu har grävskoporna satt sina tänder i den gamla pizzerian i Njurundabommen.
I höst ska en helt ny rondell finnas på platsen.
– Det kan innebära vissa trafikstörningar, säger Björn Sjölund, Trafikverket.

Annons

En rondell i Njurundabommen har hela tiden ingått i E4-bygget, men hittills finns bara en enklare provisorisk rondell på plats.

Helt enligt planerna.

– Av arbetsmiljöskäl och trafikstörningar är det bättre att bygga rondellen när E4-trafiken nu flyttat, även om det inte heller nu går att undvika störningar, säger Björn Sjölund.

Den gamla vitmålade pizzeriabyggnaden i Bommen innehåller en hel del historia där Handelsbanken huserade för länge sedan, men på senare år varit restaurangverksamhet.

Sedan Trafikverket löste in byggnaden har de själva använt huset för Svevias räkning, som använt lokalerna under 551:ans byggnad från just Bommen och upp mot nya E4.

Själva rivningen sköter Kramfors Rivteknik där ägaren Christer Strömberg sitter bakom spakarna och försiktigt river ner bit för.

– Det tar nog tio dagar innan huset är nere. Materialet måste sorteras allteftersom det rivs, säger han.

– Kostnaden för rivningen och en ny rondell är på åtta miljoner kronor, men då ingår också Ängomsvägen och Vasabryggerierna, säger Björn Sjölund.

Ängomsvägen ska rustas upp, bland annat få kantsten, från Bommen och upp mot Ljunganbron, innan sedan Trafikverket lämnar över vägen till Sundsvalls kommun. De kommer att ansvara för driften av vägen när 551:an nu flyttat ett 100-tal meter söderut förbi ishallen.

Vasabryggerierna tvingades till följd av nya E4-dragningen flytta från Nolby till Klockarberget och där ska nu Trafikverket bygga en ny infart på en sträcka av 30 meter.

– Samtliga dessa byggen ska sedan vara klara i höst, säger Björn Sjölund.

Det innebär dock inte att Trafikverket gjort sitt i Njurundabommen.

Redan nästa år drar bygget i gång då det gäller att anpassa gamla E4 till sin nya roll och i detta ingår också en helt ny gång- och cykelväg mellan Njurundabommen mot Nolby.

Året därpå startar den stora järnvägsutbyggnaden igång med en ny pendelstation och ett mötesspår.

Mer läsning