Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plåtgardinerna på Hotel Baltic visas i Venedig

Återigen blir glasverandan på Hotell Baltic internationellt uppmärksammad. Denna gång har den blivit en av tio bidrag från Sverige med uppföringsår 2014 att representera de nordiska länderna på Arkitekturbiennalen i Venedig

Annons

Glasverandan vid Hotel Baltic har utsetts till ett av Nordens främsta arkitektoniska verk de senaste tio åren. Det kommer att visas upp i den nordiska paviljongen under Venedigbiennalen. Totalt deltar 60 länder i biennalen och den ses som en av de viktigaste arenorna för samtida konst och arkitektur.

På Arkitekturbiennalen har de nordiska länderna Danmark, Norge och Sverige en gemensam utställning som fått rubriken "In therapy" och totalt har runt 300 verk tagits ut – 10 per land och år. Ett av dessa är alltså Hotel Baltics paviljong med berömda plåtgardiner som blivit ett av tio verk att representera Sverige under 2014. Tanken med utställningen är att visa upp verk som fört aktitekturen framåt de senaste tio åren.

Läs mer: Baltics veranda uppmärksammas i Kina

Glasverandan är ritad av Henrik Lundén och Joacim Bengtsson från den stockholmsbaserade arkitektbyrån The Common Office som nu får representera Sverige under la Biennale di Venezia i Italien. På byråns hemsida beskrivs verandan på Hotel Baltic som en blandning mellan det nutida och det förflutna och att den perforerade plåten sägs ge byggnanden varierarande uttryck beroende på tidpunkt under dagen.

– Jag tycker att det är väldigt spännande att hotellet har en lång och intressant historia. Det är stimulerande att kunna blanda inslag av stenstadens historia med dagens nyskapande arkitektur, sade Susanne Wernersson, hotelldirektör, i samband med att paviljongen uppmärksammades i Kinesisk press.

Mer läsning

Annons