Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis kränkt efter påhopp

— Det här är ett osakligt påhopp. Bertil Kjellberg vill changera att poliserna sitter med armarna i kors ändå tills det händer något stort, som ett mord, och då är plötsligt alla på plats.

Annons
Det säger polisinspektör Anderz Ohlsson i Sundsvall gällande den kritik som riksdagsmannen Bertil Kjellberg (m) riktade mot svensk polis i gårdagens ST:
\"Som alltid när det gäller svensk polis är de bäst när det gäller mord. Men när det gäller den stora mängden brott, som inbrott i bilar och villor, misshandel och skadegörelse är polisen rent ut sagt usel\", sa han.
Anderz Ohlsson har jobbat som polis i 17 år, först i Stockholm och de senaste fyra åren i Sundsvall. Nu känner han sig kränkt.
Beskrivningen är påhittad. Vilka är hans belägg? De flesta poliser är otroligt seriösa, vare sig det gäller små eller stora brott, säger han.
Polisaspirant Ingemar Öhman håller med:
Jag gör alltid mitt bästa. Det kan handla om att vara alert vid ett bostadsinbrott: göra förhör, säkra bevis och bemöta den drabbade väl. Jag förstår inte vad Bertil Kjellberg menar med att vi är usla, säger han.
Att det läggs ned mer resurser på ett mord än en cykelstöld, anser Anderz Ohlsson är en självklarhet.
Vi skickar inte ut 50 poliser om en cykel försvinner från Storgatan och det tror jag allmänheten ser som naturligt, säger han.
Kanske upprätthålls en bild av polisen som tafatt just därför, menar han. Det kan vara svårt att finna en teve som stulits ur en villa, särskilt om den inte är märkt. Ouppklarade brott skapar missnöje. Men allmänheten har också ett ansvar, menar han.
Det är dumt att inte låsa ytterdörren om man vattnar blommor på baksidan av huset.
En annan punkt som Bertil Kjellberg kritiserar är att polisstationer på mindre orter håller semesterstängt. Det skapar otrygghet, anser han.
Polisaspirant Ingemar Öhman förstår det:
Det tar naturligtvis tid att skicka en polispatrull från Sundsvall till Ånge. Särskilt för en gammal och ensam människa kan det kännas otryggt. Men det finns alltid poliser i tjänst, säger han.
Polisinspektör Anderz Ohlsson menar att det är en omöjlighet att ha poliser överallt.
Det finns för lite resurser. För många poliser blir inte heller trevligt, då kan man skapa en otrygghet som inte finns. Det är som att sätta upp alldeles för många övervakningskameror.
Dessutom, menar han, går det alltid att nå polisen även om en polisstation är stängd.
Rycker någon väskan av dig ska du ringa 112. Till polisstationen går man rätt sällan, kanske för att skaffa pass eller göra en anmälan, vilket går lika bra att göra via telefon, säger Anderz Ohlsson.

Mer läsning

Annons