Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen anmäls efter publicering

I ett inlägg på sin hemsida skrev polisen i Västernorrland att en eftersökt misstänkt person hade ett "romskt utseende". Något som fått Kommissionen mot antiziganism att reagera.

Annons

Det var i augusti i år som Polismyndigheten i Västernorrland lade ut ett inlägg på sin hemsida där man efterlyste tips kring ett inbrott. Två misstänkta gärningsmän eftersöktes och de beskrevs ha ett "baltiskt" respektive "romskt utseende".

Kommissionen mot antiziganism, som inrättades av regeringen för ett halvår sedan, reagerade på formuleringen och skickade ett brev till länspolisen och bad dem förklara beslutet.

Heidi Pikkarainen som är huvudsekreterare i kommissionen, ser en fara med publiceringen.

– Vi menar att den här typen av publiceringar kopplar romer till kriminalitet och bidrar till att bibehålla en stereotyp bilder av romer, säger hon.

Hon vet inte om språkbruket är vanligt förekommande bland de olika polismyndigheterna.

– Men att antiziganism förekommer i samhället är välbelagt.

Publiceringen försvarades dock, bland annat av länspolismästaren Per Silverliden. Han menade att beslutet var noga övervägt och att informationen baserades på vittnesuppgifter och att det med tanke på brottets allvarliga art var befogat att skriva så.

Kommissionen vände sig till Rikspolisstyrelsen, som var av en annan åsikt. I ett svar skriver det att publiceringen strider mot de regelverk och riktlinjer som finns inom Polisen. Heidi Pikkarainen menar att det är glädjande att Rikspolisstyrelsen, som hon tolkar det, tar avstånd från publiceringen.

– De säger att det finns riktlinjer men samtidigt har inte dessa riktlinjer följts av polismyndigheten i Västernorrland. Därför är det intressant att låta JO titta på ansvarsfrågan.

Thomas Nilsson, tillförordnad länspolismästare, har tagit del av Rikspolisstyrelsens svar och fick vetskap om JO-anmälan under fredagen.

– När det gäller Rikspolisstyrelsen svar tar vi till oss av synpunkterna och kritiken och vi ska naturligtvis anpassa oss efter det. Hädanefter kommer vi att undvika den här typen av publiceringar.

JO- anmälan vill han dock inte kommentera i nuläget.

– Vi utgår att vi får yttra oss i ett senare skede. Därför vill jag inte ge några ytterligare kommentar kring den.

Mer läsning

Annons