Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen delar ut armband mot sexuella övergrepp på Sensommar: "Ska visa att vi tar ställning"

Våldtäkter och sexuella ofredanden har anmälts på flera festivaler i Sverige den senaste tiden. Inför helgens festival Sensommar kommer polisen i Sundsvall dela ut armband för att uppmärksamma sexuella övergrepp.

Annons

Polisen har startat en kampanj där myndigheten delar ut armband med texten "tafsa inte", under festivaler och andra större arrangemang. Inför helgens festival Sensommar kommer polisen vara på plats och dela ut armbanden.

– Vi kommer att satsa på den här kampanjen i helgen eftersom Sensommarfestivalen är en av de största evenemangen i länet. Armbanden ska fungera som en symbol för att visa att polisen och samhället tar ställning till problemet, säger Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

Läs också: Polisen startar kampanj mot sexuella ofredanden på festivaler: "Vi vill inte åt tjejerna utan förövarna"

Räcker det med ett band för att stoppa sexuella övergrepp?

– Absolut inte! Det är inget magiskt band som skyddar mot brott, men det är ett sätt att skapa en dialog kring sexuella ofredanden och kanske leder det till att fler vågar anmäla.

Han berättar vidare att anmälningarna om sexuella ofredanden på evenemang har ökat även i Sundsvall på senare tid.

– Jag tror inte att det handlar om att brotten ökar i sig, utan att det är fler som vågar anmäla sexuella ofredanden i dag, säger Josef Wiklund.

Hur kommer ni jobba för att förebygga den här typen av brott under festivalen?

– Det kommer finnas utpekade poliser på plats och arrangören har ökat antalet ordningsvakter. Så jag tror det kommer bli en trivsam helg ändå, avslutar han.

Mer läsning

Annons