Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen startar kampanj mot sexuella ofredanden på festivaler: "Vi vill inte åt tjejerna utan förövarna"

Sexuella ofredanden och våldtäkter har anmälts på flera festivaler i Sverige den senaste veckan. Nu har polisen startat en kampanj i syfte att förebygga problemen.

Annons

Sommarens festivaler brukar locka tusentals besökare. Den senaste tiden har flera sexuella ofredanden under festivaler rapporterats och bara förra veckan anmäldes flera våldtäkter efter Bråvallafestivalen i Norrköping. Nu stundar festivalerna i Sundsvall.

– Vi kommer att ha både ordningsvakter och poliser på plats. Vi är väl förberedda på om något skulle hända. Men hittills har vi inte sett den här problematiken i Sundsvall, säger Ulf Wiklund, vid polisen i Sundsvall.

Polisen har startat en brottsförebyggande kampanj där myndigheten delar ut armband med texten "tafsa inte", under festivaler och andra större arrangemang. Kampanjens syfte är att starta samtal om problemen med sexuella ofredanden.

– Det är viktigt att informera ungdomar om att tafsa är ett brott. Men samtidigt är det viktigt att poängtera att det inte är tjejerna vi vill åt utan förövarna. Men vi kommer inte dela ut armband i regionen ännu eftersom vi inte har några större ungdomsfestivaler här, säger Börje Öhman, kommunikatör vid polisen i region Nord.

Pride, Thaifestivalen och Sensommar är några av festivalerna som kommer hållas i Sundsvall i sommar. För många ungdomar är tillställningarna en samlingsplats där de får umgås med vänner och lyssna på sina favoritband. För några är festivaler sommarens höjdpunkter, för andra kan det bli ett hemskt minne för livet.

– Sexuella ofredanden förekommer på alla festivaler och i större utsträckning än tidigare. Det är svårt att säga om det beror på att brotten ökar eller om det är fler som anmäler i dag.

Men det är viktigt att man anmäler så vi får grepp på hur och när den här typen av brott inträffar, tillägger han.

Polisens råd till festivalbesökare

► Ha koll på var du kan hitta polis och sjukvård om du skulle behöva hjälp.

► Om du drabbas av brott – larma polisen omedelbart.

► Drick inte för mycket – fylla ökar risken dramatiskt för att utsättas för och utsätta andra för brott.

► Ta inte droger.

► Ta reda på hur du snabbt kan lämna festivalområdet eller campingen om den skulle behöva utrymmas.

► Gå inte ensam till ett tält mitt i natten.

► Håll ihop och ta hand om varandra.

► Förvara inge värdesaker i tältet eller i ryggsäcken – lämna så mycket som möjligt hemma och lås in det andra i förvaringsskåp.

Råd till föräldrar

► Prata med dina barn om risker och önskat beteende innan de reser.

► Köp inte ut alkohol till dem.

► Var beredd att åka till festivalen om dina barn behöver hjälp.

Mer läsning