Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens förundersökning: Så svängde Safaee från att förneka till att erkänna grovt förtal

Polisens förundersökning mot Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee visar hur Safaee först förnekar inblandning för att till slut erkänna grovt förtal mot landstingets oppositionsråd Per Wahlberg (M). Samtidigt pekar Wahlberg på att det finns ett politiskt intresse av att få bort honom.

Annons

Sollefteå kommuns kommunikationsstrateg Majed Safaee har erkänt grovt förtal mot Per Wahlberg (M). Erkännandet medför att Safaee får betala 5 000 kronor i skadestånd till Wahlberg.

Läs också: Kommunikationsstrateg i Sollefteå erkänner förtal

När Majed Safaee i polisförhöret tisdagen den 31 maj delges misstanke om grovt förtal förnekar han först kännedom om det mail-konto som han använt för att sprida misskrediterande information om Per Wahlberg. Safaee förnekar även kännedom om det qx-konto som han har använt.

Polisens förundersökning visar hur Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee först förnekar inblandning, tills han sedan erkänner grovt förtal mot landstingets oppositionsråd Per Wahlberg (M).

När polisen sedan försöker få en förklaring till hur de ip-adresser som använts kan spåras till Majed Safaee har han ingen förklaring och ber i stället om en paus i polisförhöret klockan 9.25 på tisdagen.

Läs också: Sollefteås kommunikationsstrateg Majed Safaee misstänks för grovt förtal av landstingets oppositionsråd

Sju minuter senare vill Majed Safaee ändra inställning till brottet efter samtal med sin försvarare. Safaee erkänner att det är han som skapat den akutella profilen på qx-kontot som använts, men fortsätter att förneka grovt förtal.

Läs också: Jörgen Berglund (M): ”Ett angrepp mot vårt öppna samhälle”

Samtidigt förnekar Safaee att även den andra personen i chatt-konversationen skulle vara påhittad. På samma sätt förnekar Per Wahlberg att han själv skulle ha deltagit i konversationen.

I ett telefonförhör klockan 15.55 samma dag förklarar sedan Majed Safaee att han godtar brottsbeskrivningen om grovt förtal, men han förnekar politiska syften.

I polisens förhör med Per Wahlberg uppger oppositionsrådet att han upplevde mejlet, med för honom misskrediterande uppgifter, som skickats till hans partikamrater som chockartat. Han berättar hur han känt det sista året att något inte stämmer och att han känt sig övervakad.

Själv uppger Per Wahlberg i förhör att "någon försöker få honom ur vägen och med alla möjliga medel" och att ett tänkbart skäl är den infekterade vårddebatten om Sollefteå sjukhus.

Läs också: Ett sjukt kaos som överträffar de sjukaste förväntningar – landstinget skakas av ännu en bisarr historia

Per Wahlberg tar även i förhöret upp att de grova anklagelserna mot honom fått en stor spridning inom det egna partiet. Enligt Wahlberg ska en partimedlem bland annat ha tagit upp att det riktats starka anklagelser mot Wahlberg vid ett landstingsgruppmöte med tolv närvarande personer.

– Men jag har inga fler kommentarer om det här, säger Per Wahlberg.

I förundersökningen tar man även upp att de uppgifter som Majed Safaee spritt haft en stor spridning och att många av de ip-adresser som varit inloggade på det påhittade qx-kontot kan kopplas till nyhetsmedier.

Mer läsning

Annons