Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliserna ska bli fler

Poliserna ska bli fler.
Men det är ont om pengar.
Samtidigt som 18 nya polisaspiranter i år ska få jobb i Västernorrland erbjuds 16 äldre anställda att gå i förtida pension.

Annons
Hittills har elva i länet tackat ja till erbjudandet.
Nu ska ytterligare en handfull få erbjudandet. Enligt Mats Åkerlund, tillförordnad personaldirektör vid polisen i Västernorrland ska det sammanlagt handla om 1516 personer som slutar jobba i förtid. Och årets omgång kan följas av fler.
Det är en begränsad ekonomi vi har och vi kommer att få problem framöver att få ihop ekonomin om vi har för många anställda, säger han.
Men samtidigt ska det ju bli fler poliser?
Det är också en effekt av det hela. Vi måste få ut de här nya polisaspiranterna som utbildas. Det finns ju en viss koppling där emellan.
I år anställer polisen i Västernorrland 18 nyutbildade polisaspiranter. Nästa år är antalet 20.
I bakgrunden finns ett politiskt beslut om att 4000 nya poliser ska utbildas i Sverige under mandatperioden, och att de ska få jobb.
Men det betyder inte att antalet poliser kommer att öka lika mycket. Polisen har inget löfte om pengar för att klara av en så stor förändring.
I stället utnyttjas det statliga trygghetsavtalet som ger möjlighet till omställningspension.
Om en persons arbetsuppgifter till exempel försvunnit på grund av omorganisation så kan den personen få sluta om han eller hon är över 60 år. Rör det sig om en yngre person kan man i stället göra en rockad och erbjuda någon annan omställningspension.
När man förändrat verksamheten så pass som man gjort de senaste åren så kan man nyttja det systemet, säger Ivar Eriksson, chef för personalbyrån på Rikspolisstyrelsen.
Det är Rikspolisstyrelsen som bidrar med pengar till omställningspensionen. Ivar Eriksson tror att årets erbjudande ska följas av fler under de kommande åren, men säkert vet han inte än.
Dels ska det ha att göra med att man verkligen gör ett omställningsarbete, och dels måste vi dessutom ha pengar. Och för 2006 vet jag inte ännu om vi har en spänn till sånt här.
Av samma skäl vet han inte hur många fler poliserna i slutändan ska bli. Men han räknar med en förändring.
Det totala antalet poliser ökar ändå under resans gång, säger han.

Mer läsning

Annons