Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker kräver att avvisningar stoppas

Politiker i polisstyrelsen har vädjat om att avvisningar av asylsökande inte ska verkställas i väntan på en ny lag. Men polisen bestämmer själv – och förra veckan skickades en barnfamilj ändå ut.

Annons
Inom kort väntas en övergångslag antas av riksdagen. Asylsökande som hotas av avvisning ska få en ny prövning. De nya reglerna anses ge bland annat barnfamiljer större chans att stanna.
Kristdemokraterna i Västernorrland har i ett öppet brev till länspolismästaren och polisstyrelsen krävt att inga avvisningar ska ske innan den nya lagen träder i kraft.
Men förra veckan skickades en mamma med tre barn från Timrå till Jordanien.
Det tycker jag inte alls är lyckligt. Man borde ha en human hållning, säger kristdemokraten Ingemar Wiklander som sitter i länets polisstyrelse.
Vid polisstyrelsens möte förrförra fredagen tog även folkpartisten Sigge Godin upp frågan.
Jag vädjade till polisledningen att avvakta och ägna sig åt andra viktiga saker än att jaga de här stackars familjerna, säger han.
Avvisningar hanteras nu olika runt om i landet. I bland annat Dalarna har polisen meddelat att de prioriterar andra frågor i väntan på den nya lagen. Men i Västernorrland jobbar polisen på som vanligt.
Polisstyrelsens ordförande Susanne Eberstein (s) anser att det är en operativ fråga, och att det därmed är polisens sak, inte politikernas.
Samma linje är Inger Grelsson (v) inne på.
Jag kan inte ta polismästaren eller tjänstemännen i örat. Jag har inte det mandatet, säger Inger Grelsson (v).
De ledamöter som kritiserat avvisningarna menar att de har en skyldighet att föra människors talan.
Man kan tycka till om allt som har med rättsväsendet att göra. Man kanske inte har rätt att besluta om det, men det är en annan sak, säger Sigge Godin.

Mer läsning

Annons