Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill se över resursfördelningen till BUP

Landstingsrådet Ewa Söderberg (s) vill se över resursfördelningen till barn- och ungdomspsykiatin. — Jag är medveten om att barnpsyk i Sundsvall har stora problem. Det är möjligt att vi måste skjuta till mer pengar, säger hon.

Annons
Ewa Söderberg kände inte till att barnspykiatrichefen Alf Enbom har sagt upp sig som en följd av det ansträngda läget med personalbrist och långa vårdköer.
Ewa Söderberg är ordförande i Hälso- och sjukvårdsdelegationen som påbörjat ett programarbete om barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Barn med ADHD, Tourettes syndrom, Aspergers syndrom och autism ska enligt delegationen vara en prioriterad grupp, men hamnar ändå längst bak i vårdkön när det saknas personal och resurser inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). I gårdagens ST gav deras föräldrar uttryck för sin sorg och frustration.
Programarbetet har startats för att vi vill hitta ett bättre sätt att hjälpa de här familjerna. På politisk nivå har det varit tuffare än vi trodde. Varken vi inom landstinget eller kommunens politiker kände nog till omfattningen och att det handlade om så pass många barn, säger hon.
Landstingspolitikerna har träffat organisationen Attentions medlemmar för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionhinder. De har även haft möte med personalen på barnhabiliteringen och det har konstaterats att det behövs bättre samverkan mellan BUP, skola och socialförvaltning.
Men enligt föräldrarna måste barnen utredas på BUP. Är det inte först därefter det klarnar vad andra kan bidra med?
Jag håller med om det. Helst ska barnen fångas upp redan på barnavårdscentralen. Ju tidigare ju bättre.
Hur ska ni komma till rätta med de långa vårdköerna?
Vi brottas med frågan. Det känns bara hemskt att Alf slutar. Samtidigt tycker jag att det är bra att vi har startat det här programarbetet. Kanske kan vi omfördela resurser till barnpsykiatrin.

Mer läsning

Annons