Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär lärarutbildning på plats i nya lokaler: "Vi har många reserver på alla lärarprogram"

På måndag startar lärarlinjen i det nybyggda kvarteret Åkroken. Intresset för att läsa till lärare har ökat. "Vi har många reserver på alla lärarprogram" säger Lena Ivarsson nöjt.

Annons

I februari 2013 beslutade Mittuniversitetets styrelse att lägga ned campus i Härnösand och flytta verksamheten till Sundsvall. Beslutet var ett hårt slag mot Härnösand och togs med bestörtning emot av de berörda Härnösandsborna.

Läs också: Miun lägger ner i Härnösand

På innergården har man anlagt en beachvolleyplan och en basketplan. Allt är inramat av konstgräs.

Läs också: Mittuniversitetet växer i Sundsvall

Nytt för i år är ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasiet. Utbildningen är på fem år, men det är inget som avskräcker. Söktrycket är hårt om de 30 platserna.

– Intresset är jättestort, det är över 80 sökande. Vi kommer att göra ett överintag i år när det är så många som söker. Det här är oerhört positivt, det visar att den senaste tidens krisresonemang kring skolan håller på att vända. Det blir mer populärt att bli lärare, det är ett bra yrke med bra framtidsutsikter, säger Peter Degerman.

Närmare 1000 elever kommer att fylla platserna på lärarutbildningen, och följaktligen bidra till näringen i kommunen.

Läs också: Mittuniversitetet växer i Sundsvall

Lena Ivarsson i den största hörsalen. Teleskopgradängen går att trycka i hop för att frigöra golvyta.

En som tog sitt pick och pack och flyttade till Sundsvall är Lena Ivarsson, chef över avdelningen för utbildningsvetenskap.

– Jag tycker att det är jätteroligt att komma till Sundsvall som har ett mycket större campus med fler studenter och kollegor. Det blir kul med nya, fräscha lokaler också.

Nytt möter gammalt. Det gamla isförrådet står kvar intill den nya byggnaden, där all undervisning sker.

I dag startar man upp verksamheten i nya lokaler i kvarteret Åkanten, granne med Grönborgs.

Läs också: Campus i Härnösand flyttas till Sundsvall på sikt

I ett helt nybyggt hus vid Sidsjövägen och i gamla socialkontorets nyrenoverade lokaler ska lärarutbildningen bedrivas. På ytan där den gamla parkeringen fanns är idag en beachvolleybollplan, en basketplan och en stor solläktare. Allt sobert omgärdat av underhållsfritt konstgräs.

– De jobbar febrilt och vi har blivit lovade att undervisningslokalerna i det nya huset ska vara klara till skolstarten, säger Lena Ivarsson.

Lärarlinjen öppnar i nybyggda lokaler i kvarteret Åkanten. Lena Ivarsson är avdelningschef på avdelningen för utbildningsvetenskap.

Mer läsning