Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär timmerkoja vandaliserad

/

Krossade fönsterrutor, en sönderslagen dörr och en helt förstörd inredning. Det mötte personalen på Norra berget när de anlände till friluftsområdets populära timmerkoja på måndag morgon.

Annons

Norra bergets timmerkoja är ett populärt utflyktsmål för besökare till friluftsområdet och används även i historieundervisningen som erbjuds. Men under helgen som gick har ovälkomna besökare passat på att roa sig med att vandalisera både inredning och området runt kojan.

– Man har brutit upp dörren, krossat alla rutor och dessutom tömt en brandsläckare inne i kojan, Det är helt förstört och kommer att kräva mycket arbete, berättar Ulrika Stenbäck Lönnquist, museipedagog på Norra Berget.

Kojan som under flera år används i den pedagogiska undervisningen på området kommer nu behöva total sanering och renovering innan man öppnar igen.

– Vi hade också kläder inne i kojan som vi använder när vi får besök. Nu vet jag inte om de går att rädda, hela inredningen har fått ett täcke av pulver från brandsläckaren, säger Ulrika besviket.

Hela Norra berget är en öppen friluftsanläggning med många olika byggnader och verksamheter som besökare har fri tillgång till. Och viss skadegörelse har även skett tidigare berättar Ulrika Stenbäck Lönnquist.

– Alla är välkomna upp hit men det är tråkigt, ja, jättetrist att någon kan förstöra så här, säger hon.

Skadegörelsen är polisanmäld och under måndagen påbörjades saneringen och reparationerna.

Mer läsning