Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisad Sundsvallsklinik unik i Norden

/
  • Samarbetet med Umeå bygger på avancerad datateknik. Samtidigt sköts journalföringen fortfarande på papper, och akterna är samlade i ett rum på kliniken. Chefen Lena Carlsson hoppas att datajournaler snart är verklighet även på onkologen.

För 14 år sedan hade cancervården i Sundsvall inte ens en separat avdelning.
Nu hamnar Sundsvalls onkologklinik i topp när bröstcancerpatienter får sätta betyg på vården.
– Det känns särskilt roligt med tanke på att utmärkelsen kommer från kvinnorna själva, säger chefen Lena Carlsson.

Annons
Klockan är kvart i tio på tisdagsmorgonen. Lena Carlsson gör sig klar för att ta emot en patient och Annika Olsson, avdelningschef för strålbehandlingen, tar en sparkcykel och beger sig från sjukhusets tredje våning ner till souterrängplanet.
Vi ligger lite efter i planeringen i dag, eftersom vi haft ett fel på maskinen, säger Annika innan hon susar iväg.
Jämför med för ett decennium sedan ser både lokaler och rutiner annorlunda ut.
Steg för steg har vården av cancersjuka flyttat fram sina positioner i Sundsvall. Lena Carlsson har varit drivande i utvecklingen. Under hennes tid har cancervården först fått en egen enhet och mottagning, sedan inrymts i en egen klinik och utökats med strålbehandling.
Strålningen görs i Sundsvall med hjälp av ett nära samarbete med universitetssjukhuset i Umeå. Digitalteknik är nyckeln, en lösning som hämtats från USA.
Sundsvall var först i Norden med metoden, och det unika samarbetet är ett av skälen till att bröstcancerföreningarnas riksorganisation valt att ge utmärkelsen till kliniken. Nu slipper många av patienterna den 27 mil långa resan till Umeå.
I fjol behandlade vi över 400 patienter med strålning i Sundsvall, säger Lena Carlsson.
87 patienter var kvinnor med bröstcancer som fick strålningen i botande syfte. Behandlingen kan också ges som symtomlindring i svårare fall. Totalt kommer i dagsläget omkring 60 kvinnor regelbundet till onkologkliniken för olika typer av bröstcancerbehandlingar.
Till skillnad från flera andra vårdområden har onkologin efter att strålbehandlingen infördes på hemmaplan inga problem med personalbrist. Alla läkar- och sjukskötersketjänster är besatta. Kliniken har också förstärkts med en professor, Lars Franzén.
Vi har fått ett klart bättre rekryteringsläge, säger Lena Carlsson.
I dag arbetar omkring 50 personer på kliniken, ett jobb som innebär nära och ofta långvariga kontakter med svårt sjuka människor.
Lena Carlssons kollegor Matthias Brian och Petra Flygare är djupt engagerad i arbetet för att få ett lokalt Hospice, hem för vård i livets slutskede. Det stödjer Lena Carlsson helhjärtat.
Det saknas en länk i kedjan och jag är glad över att det börjar lossna för stiftelsen, säger hon.
Fakta/Behandlingar på onkologen
2004 gjordes...
2 500 läkarbesök.
2 500 cellgiftsbehandlingar.
6 500 strålbehandlingar.
439 patienter fick strålning, till en kostnad av drygt 9,8 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons