Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata pengar lösningen för E4 Syd

Redan om tre år kan det första spadtaget tas för E4 Syd. Privata intressenter är beredda att betala vägen och därför krävs bara klartecken från regeringen. – Jag ser en islossning i frågan, säger landshövding Gerhard Larsson.

Annons
Med traditionell statlig finansiering skulle E4 Syd ligga i malpåse till efter 2015. Nu talar tre omständigheter för att vägbygget blir verklighet betydligt tidigare än så.
* Regeringen har gett projektet prioritet genom att inleda en miljöprövning.
* Vägverket har pekat ut projektet som ett av de mest angelägna i landet.
* En alternativ finansieringsplan har arbetats fram.
Därför begärde Gerhard Larsson i går att regeringen ger Vägverket uppdraget att börja planera E4 Syd utifrån alternativ finansiering med byggstart 2008.
Det finns intressenter. Jag kan inte nämna vilka de är eftersom det ska ske en upphandling, men det viktiga är att känna att det finns intressenter som är beredda att lägga offerter, säger landshövdingen.
Skulle E4 Syd byggas med privata pengar blir projektet det första i sitt slag i Sverige. Internationellt kallas modellen för PPP och den kan förenklat beskrivas som att staten köper en väg på avbetalning.
Det hela går ut på att internationella och nationella byggfirmor lägger offerter på att bygga vägen för en viss summa pengar och sedan svara för underhållet under en viss period. Samtidigt betalar staten en årlig nyttjandeavgift, säger Gerhard Larsson.
Att miljöprövningen redan startat tar han till intäkt för målsättningen med byggstart 2008 kommer att hålla.
Man brukar räkna med att bygget ska komma i gång inom en period på tre, fyra år. Det finns inte formellt bundet i något regelverk, men det är en praxis eftersom saker och ting förändras. Så det glädjer mig åt att man binder upp engagemang i det här.
Nu hänger det alltså på om regeringen ger Vägverket mandat att starta planeringen. Resten löser sig?
Ja, det är så jag ser det. Sedan måste förstås regeringen få med sig sina samarbetspartier, säger Gerhard Larsson.


Mer läsning

Annons