Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privatpersoner lånade ut nio miljoner till Leos lekland i Birsta

Crowdfunding gjorde leklandet i Birsta möjligt.
Nu, bara fem månader senare, har finansiärerna fått tillbaka sina pengar.
"Återbetalningen skedde snabbare än planerat", säger Jonas Björkman vd på Tessin.

Annons

Crowdfunding har under flera år varit ett populärt sätt för entreprenörer att få ihop pengar till olika projekt. Då oftast till relativt små projekt. Men nu har crowdfunding också kommit till fastighetsbranschen.

När Leos lekland skulle byggas i Sundsvall så tog de hjälp av externa investerare för att få tillräckligt med kapital till byggnationen.

– Det tog endast ett par dagar för att få ihop pengarna till att bygga Leos lekland i Sundsvall, intresset var otroligt stort, säger Jonas Björkman vd på Tessin som skötte crowdfundingen.

Läs också: Leos Lekland premiäröppnade i helgen

Leos lekland i Sundsvall

Totalt 125 stycken finansiärer samlade ihop nio miljoner kronor, något som krävdes för att leklandet skulle bli verklighet. Nu efter fem månader har återbetalningen skett till alla som gick in med pengar till projektet.

– Det var en stor blandning av folk som var med och investerade, både folk lokalt och personer från andra ställen som Stockholm och Göteborg, säger Jonas Björkman.

Läs också: Nytt lekland öppnade i Birsta

Crowdfunding av fastigheter är ett alternativ som en entreprenör kan använda sig av om hen har en idé – men saknar kapital till insatsen som krävs för ett banklån. Då kan hen istället gå ut och folkfinansiera ihop pengar för att betala låneinsatsen.

– Både personer som är ute efter avkastningen i att investera i fastigheter och personer med ett personligt intresse av att fastigheten byggs brukar vara med och finansiera, säger Jonas Björkman.

Läs också: Drakborgen AB försatt i konkurs – med skulder på 700 000 kronor

På så sätt kan fastighetsbyggen finansieras utan behovet av ett stort kapital och privatpersoner kan vara med och stötta projekt som de vill bli verklighet.

Läs också: Så förvandlas Drakborgen i Birsta – öppnar världsunikt träningsparadis

Jonas Björkman, vd på Tessin

Mer läsning