Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt återskapar trädgård från 1800-talet

ISKA-projektet Svartviks industriminnen börjar gå mot sitt slut. I sommar ska en 1800-tals trädgård rekonstrueras och en lekplats med anknytning till Svartviks historia ställas på plats. I september går datumet ut.

Annons
Projektet Industrisamhällets kulturarv startade i Svartvik i december 2003. Hittills står ett kunskapsloft klart men innan tiden går ut ska Svartviks herrgårdsträdgård vara rekonstruerad och lekplatsen vara monterad.
Att vi blev tvungna att sanera marken där lekplatsen ska stå försenade arbetet lite, men som det ser ut nu kommer vi att hinna i tid, säger Sven Nordström som är anställd i projektet.
Jorden där lekplatsen ska stå är borttagen och nu väntar man på provsvar för att vara säker på att det inte finns kvar några gifter i marken. Det mesta av lekgrejorna är redan färdigbyggda och ska bara ställas på plats när det blir klartecken.
Grundläggningen har påbörjats och det ska gjutas fundaments för lekplatsutrustningen. Sedan ska det köras dit fyllnadsjord och matjord. Målet är att lekplatsen ska stå klar till semestrarna, säger Sven Nordström.
Även trädgården är påbörjad. Plantorna står och gror och sköts av en grupp från omsorgen varje dag. Tanken är att den ska se ut precis som den gjorde på 1860-talet när Dixon höll till i Svartvik. Man har använt ett fotografi som utgångspunkt för rekonstruktionen.
Vi har inte lyckats få tag i exakt samma plantor som de hade då men vi kommer att ha bland annat vita morötter.
Trädgården hoppas man på att kunna inviga i samband med Svartviksdagarna i augusti.
Även om projektet är över i september tror Sven Nordström att det kommer att finnas mer att göra i området. Bland annat har han en idé om att rusta upp vattentornet. Sammantaget tror han att platsen kommer att bli en viktig del av Svartvik, och även kommunen i stort.
Det här är absolut ett rejält lyft för Sundsvall, säger han.

Mer läsning

Annons