Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot vägbeslut

/
  • Lars Åke Nordlund och Sune Nordstrröm ser flera faromoment med den lösning på trafiken från och till villaområdet längs Ubåtsvägen på Alnö. Redan nu är korsningen farlig med en återvinningsstation på ena sidan, skolan på den andra och en fastighet bara några meter från korsningen.
  • Lars Åke Nordlund kan inte förstå att stadsbyggnadsnämnden kunde fatta beslutet om att leda mer trafik genom korsningen utan att lyssna på de boende i området.

Ilskan är stor på Alnö över beslutet att ändra vägnätet i villaområet ovanför brandstationen. – De som tog beslutet kan aldrig ha sett platsen, säger Sune Nordström, chef för räddningstjänsten på Alnö.

Annons
Han fick av en tillfällighet reda på planerna dagen före beslutet trots att räddningstjänstens byggnad ligger endast något tiotal meter från korsningen. Informationsmissen finner han märklig med tanke på att all trafik från området ska passera platsen efter nämndens beslut.
Han kontaktade en av ledamöterna inför sammanträdet och påpekade farorna med beslutet. Ledamoten lovade att ta med sig åsikterna men uppenbarligen hade det ingen inverkan på resultatet.
Mitt emot räddningstjänsten ligger Uslands skola där det går flera hundra elever samt ett daghem med barn. Även vid skolorna är förvåningen stor över att mer trafik ska ledas genom området trots mängden av barn som ska korsa den allt hårdare trafiken på vägen. Beslutet kan tyckas märkligt då den politiska viljan tidigare varit att minska trafiken i områden med skolor där det finns mycket barn.
Det finns ett bättre alternativ och det är att som tidigare planerats leda trafiken åt motsatt håll mot Brovägen, säger Lars åke Nordlund.
Att bryta en ny väg åt motsatt håll skulle enligt honom lösa flera problem. Dels skulle detta avlasta centrum från trafik, dels förbättra trafikproblemen runt skolorna i den trafikfarliga korsningen.
Det var i onsdags som stadsbyggnadsnämnden snabbt och i total enighet, trots protester tog beslutet om ändringarna i vägnätet. Konsekvenserna innebär att Ubåtsvägen förlängs mot Fullriggarvägen och stängs mot Farkostvägen.
De som berörs av förändringen är både ilskna och förvånade över att politikerna sätt att ta besutet utan några försök till information eller samråd med de som bor och lever i området.
Skolan och de flesta visste ingenting, säger Lars Åke Nordlund som bor i området.
Platen är sällsynt illa vald enligt honom. Korsningen vid utfarten av villaområdet kommer är redan nu en trafikfara. Med ytterligare trafik från ett 50-tal villor till kommer situationen att bli ännu allvarligare.
Att nämnden utan tvekan drar ännu mer trafik från villaområdet förbi Uslands skola och daghemmet ned mot Alnöcentrum är förvånade och visar enligt Lars Åke Nordlund på både brist på förståelse och inkonsekvens.
Tidigare har politikerna hävdat raka motsatsen och sagt sig sträva efter att få bort bilarna från centrum.

Mer läsning

Annons