Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddade skolan från nedläggning – nu säljer de den: "Dags för någon annan att utveckla skolan"

Efter att kommunen bestämde att lägga ner skolan i Svartvik, 2012, gick föräldrar ihop och köpte skolan. Nu har de sålt den, till friskolan Heliås som redan bedriver verksamhet där.

Annons

Svartviks skola drivs som friskola av Heliås, men fram till i juni i år ägdes fastigheten av en förening bestående av föräldrar till barn på skolan, samt andra med anknytning till Hemmanet. De äger den dock inte längre, då Heliås köpte byggnaden i slutet av juni.

– Det är en fin skola och vi kan utveckla den fortare än vad föräldraföreningen kunde. Eftersom vi redan bedriver skolverksamhet där bestämde vi oss för att köpa loss byggnaden, säger Johan Tegeback på Adeator fastighetsbolag, i samma koncern som Heliås.

Läs också: Föräldrar köper Svartviks skola

2012 la kommunen ned skolan. Men då gick en grupp föräldrar ihop, startade en förening och köpte byggnaden för att sedan hyra ut den till Heliås som började bedriva sin skolverksamhet där 2014. Bengt Höckert är ordförande i den förening som köpte byggnaden.

– Skolan är tillbaka och verksamheten fungerar och vi känner nu att det är dags för någon annan att utveckla skolan. Heliås har haft ett intresse att utveckla skolan snabbare än vad vi kunnat göra, de har ju lite mer resurser än vad vår förening hade, säger han.

Bengt Höckert, ordförande för föreningen som köpte skolan när kommunen ville lägga ned den.

Bengt Höckert säger att det är en tudelad känsla att släppa skolan.

– Vi kan ju inte vara med och bidra och trycka på saker på samma sätt framöver. Men den sista tiden har det varit kämpigt att få ihop det engagemang som behövs för att driva en förening som detta. Dessutom har det samarbete vi hittills haft med Heliås känts tryggt, vi känner att de vill barnens bästa och utveckla skolan.

Läs också: Heliås startar friskola i Svartvik

Heliås ska nu göra ett antal renoveringar på skolan och bland annat ska det byggas en multiarena på skolgården.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.

Bengt Höckert

Mer läsning