Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddar vägarna med hjälp av en snabelbil

/

Snön smälter bort och potthålen tittar fram. Kommunen arbetar just nu för fullt med att åtgärda hålen.
– Vi jobbar så fort vi hinner, men vi kan inte vara överallt samtidigt, säger Göran Gustafsson på kommunen.

Annons

Våren förknippas för många med sol, fågelkvitter och blåsippor. Men årstiden innebär också att en hel del potthål dyker upp på stadens vägar. Värst drabbade är de stora lederna där mycket tung trafik går.

– Ett litet hål växer väldigt snabbt när mycket trafik åker där. Det kan gå på bara en dag och då är det nästan helt omöjligt att hinna med, säger Göran Gustafsson, sektionschef på gatuavdelningen.

Redan nu har kommunen fått in en hel del klagomål från privatpersoner. Något som välkomnas av Göran Gustafsson.

– Det är väldigt bra att få veta var de är. De växer ju som sagt väldigt snabbt och då är det svårt att ha fullständig koll på alla. Det brukar vara några som ringer in och har fått sitt däck förstört då de har kört ner i ett hål och det är ju så klart jättetråkigt, men vi jobbar verkligen så snabbt vi kan för att asfaltera och underhålla vägarna, säger han.

När ett klagomål kommer in åtgärdas hålet i de flesta fall omedelbart. Om det inte hinner åtgärdas på en gång sätts en varningskylt upp. Detta just för att förhindra att olyckor sker i trafiken.

I år har antalet klagomål minskat, om man ser till tidigare år. Det beror bland annat på kommunens "snabelbil". Det är en lastbil med grus som åker runt och lagar potthålen. Bilen har en snabel längst fram som blåser rent i hålet, lägger klister i det och sedan fyller upp hålet innan det förseglas. En procedur som kostar både tid och pengar.

– Vi har fått mer resurser till just underhållningsarbete i år, vilket då självklart även innebär att vi kan åtgärda mer, vilket jag tror att människor märker, säger han.

Under våren väntar ett fortsatt arbete för att göra vägarna bättre, men i år kommer kommunen fokusera på andra vägar än vad de tvingats till tidigare år.

– Vi ligger väldigt bra till på de större lederna som varit i värst skick, så i år kommer vi at lägga mer fokus på bostadsområden och övriga områden som vi inte hunnit med innan, säger Göran Gustafsson.

Mer läsning

Annons