Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regelbundna möten hjälper alkoholister

/
  • I en källarlokal i Kvissleby centrum träffas nyktra alkoholister varje vecka. Framgången med AA: s program beror bland annat på att de alkoholister som inte längre krökar har en förmåga att hjälpa de som fortfarande är i spritens grepp.

I en lokal i Kvissleby samlades tio människor. Det var på Anonyma Alkoholisters måndagsmöte. Alla med olika bakgrunder och öden, men en sak har de gemensamt. Alkoholen.

Annons
Lågmält berättar var en om sin livssituation idag. Några har varit nyktra i åratal, en del betydligt kortare tid. Öppenhjärtigt talar de om svårigheterna de haft. Rättare sagt, det helvete de levt under. Bakfyllor, delirium, ångest, ensamhet och dålig självkänsla. AA: s träffar syftar till att tillsammans uppnå en varaktig nykterhet.
Efter att ha supit hårt i många år sökte jag hjälp hos AA. Jag höll mig nykter och efter några möten hos dem kände jag mig säker och tog några öl. Vaknade upp sjukhuset vansinnigt dålig, en dryg vecka hade jag krökat på för allt vad tygen höll. Då begrep jag, det här klarar jag inte själv. Började gå på möten igen, säger Lars.
Enda villkoret för medlemskap i AA är en önskan att sluta att kröka.
Det kostar inga pengar att vara medlem hos oss, pengarna kommer från frivilliga bidrag medlemmarna, säger en anonym nykter alkoholist.
AA tar inte mot ekonomiskt bidrag från utomstående, utan finansieras av medlemmarna själva.
AA är religiöst och politiskt obundet och syftet är enkelt, medlemmarna ska leva ett nyktert liv.
Enligt vår erfarenhet är alkoholism en ständigt tilltagande sjukdom, själslig såväl som kroppslig. De alkoholister vi känner har förlorat förmågan att kontrollera sitt drickande. Bland AA: s medlemmar i vår grupp i Kvissleby betraktar vi alkoholismen som ett personligt hälsoproblem, säger Olof, sedan många år nykter alkoholist.
AA består av lokala grupper som är självständiga i allt utom det som rör andra grupper eller hela rörelsen och dess principer. Gruppen har inga befogenheter över sina medlemmar.
Vår filosofi går ut på att hejda alkoholism genom att vi fungerar som stöd till varandra med att frikostigt, uppriktigt och ärligt dela våra erfarenheter, problem och tillfrisknande. Avsikten är att sluta dricka och framför allt att inte börja på den destruktiva vägen igen, säger Olof.
Varje grupp håller regelbundna möten under vilka medlemmarna delar sina erfarenheter, med anknytning till ett 12-stegsprogram för personligt tillfrisknade samt de 12 traditionerna som reglerar gruppens förhållande till rörelsen och till samhället.
Vem som helst är välkomna att delta i AA: s öppna möten. Medlem blir man genom att ha en önskan att bli nykter, då välkomnas han eller hon att delta i slutna möten, där endast de som har problem med alkoholen deltar. Några löften krävs inte. Våra medlemmar är från alla samhällsskikt och åldrar, säger en medlem.
I Sundsvallsregionen finns sju grupper som håller sammanlagt 25 möten i veckan. Några grupper kan du finna i telefonkatalogen.

Mer läsning

Annons