Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnet förstörde deras krog

Sundsvall Tandoori House fick nyligen stänga då avloppen svämmat över efter ett skyfall. På Mitt Sverige Vatten ser man en ökning av kraftiga regn. — De är mer intensiva numera, säger Stig Ångman, driftchef Mitt Sverige Vatten.

Annons
Vid kraftiga lokala skurar har Mitt Sverige Vatten svårt att skydda staden mot översvämningar. När det regnade 20 milimeter på en halvtimme för två veckor sedan så var Tandoori House bland de värst drabbade. Restaurangen har sina lokaler i en källare under jord och fick in vatten från golv, tak och avlopp.
Det var smutsigt vatten som luktade. Jag kunde knappt gå in, säger Rabi Jomaa, som tidigare var restaurangansvarig på Tandoori House.
Nu har två veckor gått sedan dess och inte ett spår av lukten finns kvar. Borden är borta och på de vita väggarna syns spår av vattnet där färgen flagnat bort. Det nya golvet fick slitas upp och nu står fläktar utställda för att torka upp den sista fukten.
Det känns overkligt. Vi har kämpat för att få igång det här stället. Nu när det äntligen går bra så händer det här, säger Rabi Jomaa.
Madelene Ahlman är resturangansvarig. Hon hoppas kunna öppna så fort som möjligt. Men än så länge är det bara att vänta.
Vi vet inte hur lång tid det kommer ta. Kanske några månader till, säger hon.
Nu hoppas de bara att inte helgens regn ska bli lika kraftiga. Än så länge är det inte klart vem som kommer att bli ansvarig för översvämningen. Om regnet är större än ett 10-årsregn och ledningarna är hela så går Mitt Sverige Vatten fria. Då blir det försäkringsbolagen som tar en del av kostanden.
Det här är ett stort problem. Ledningarna räcker inte till. Vi ska klara av den här typen av regn, men nu börjar regnet komma så pass ofta, säger Stig Ångman, driftchef Mitt Sverige Vatten.
Han talar om 10-årsregn och 100-årsregn. Det är regnoväder som inte beräknas drabba ett område särskilt ofta. På senare tid verkar det ändå som om de kraftiga regnen blir vanligare. De regnoväder som drabbade Sundsvall 2000 och 2001 var så kallade 100-årsregn. Två sådana regn åren efter varandra är väldigt ovanligt.
Vädret har ändrats och det tar tid att ändra vårt system. Men vi har stora planer på förändringar. Bland annat så satsar vi på innerstan nu, säger Stig Ångman.
Ledningarna som finns i dag konstruerades på 30-talet. Varje år byts ledningar ut och man sanerar för 25 miljoner. Ändå blir cirka 10-15 källare översvämmade varje år.
Vi har gjort det vi kan för att förhindra det här. Dessutom har vi resurser att klara det. Sundsvall ligger på övre halvan när det gäller att hinna med att byta ut ledningar, säger Stig Ångman.
Varje år byts en mil ledning ut av Mitt Sverige Vattens totalt 130 mil ledningar. Det finns alltid en typ av beredskap inför helger, speciellt när SMHI har varnat för regn.
Vi har sett till så att vi har personal och bilar redo, men vi har inte satt in någon extra personal. Vi får ofta varningar från SMHI och det händer att regnet blåser förbi, säger Stig Ångman.

Mer läsning

Annons