Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn: Jag är besviken

En elev har suttit häktad, idag hämtades ytterligare två till förhör.
Att det fristående NTI-gymnasiet skulle hamna i blickfånget på grund av en knarkhärva hade ingen trott, allra minst rektorn Berndt Wiklander.
— Jag är väldigt besviken, det måste jag säga.

Annons
Men redan innan det uppdagades att elever vid skolan var inblandade i narkotikabrott, cirkulerade rykten på skolan. Det pratades en del om droger och misstankar om användning fanns riktade mot flera elever.
Jag kontaktade polisen redan då, säger Berndt Wiklander, rektor vid NTI-gymnasiet i Sundsvall. Vi hade två temadagar där vi diskuterade droger och bjöd in föreläsare. Christer Gillgren var här, och folk från Kris.
Sedan följde vi upp arbetet under temadagarna på andra lektioner.
Vid något tillfälle kontaktade vi även föräldrar och bad om tillstånd att drogtesta några elever, vilket också gjordes. Lyckligtvis fann vi ingenting då, säger Berndt.

Besvikelse när elev greps
Besvikelsen blev desto större när en elev senare greps misstänkt för försäljning av 300 ecstacytabletter.
Det känns väldigt tråkigt, när han suttit med på lektioner där vi pratat om de här frågorna.
Också flera skolkamrater är förvånade.
Han var den siste man kunde tro var inblandad i något sånt här, han är ju en sån duktig och skötsam elev.
Jag hade inte märkt någonting alls förut, det är ju inte precis så att han försökt sälja knark är på skolan.
Jag är inte förvånad, det finns ju droger överallt, säger en elev. Men det är mest hasch.
En tjej berättar att det finns två sorters ungdomar. De som är ute i svängen och dricker alkohol och kanske röker, och som även testat droger. De andra är emot allt, inklusive cigaretter och alkohol.
Jag känner flera som testat ecstacy, det är rätt vanligt. Men många provar och sen är det bra med det. Däremot så har jag inte sett att funnits knark på skolan och jag blev förvånad när jag fick veta att de var inblandade i den här härvan.
Den kommande veckan kommer 18-åringen som är huvudmisstänkt att komma till skolan för ett samtal med rektorn om framtiden. Och en av kamraterna konstaterar krasst:
De trodde att de skulle kunna tjäna snabba pengar men så åkte de fast. De kommer antagligen inte att försöka igen, och de är välkomna tillbaks.

Mer läsning

Annons