Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurangköpet blev en mardröm

Den nye krögaren fick skulder och kravbrev på köpet Efter försäljningen av Restaurang Backinh försvann säljaren spårlöst. — Jag har blivit lurad. Hon lämnade stora skulder efter sig, säger Vu Dinh Cuong som köpte krogen i mars och planerar nyöppning på fredag.

Annons
Krogen har varit stängd sedan kvinnan, som i praktiken ägde restaurangen, försvann från Sverige med flera miljoner i skulder.
Jag lärde känna henne för 13 år sedan. I mina ögon var hon en hederlig och duktig affärskvinna, säger Vu Dinh.
Hanliksom många andra asiaterlånade ut stora summor pengar till kvinnan. I mars ringde hon och berättade att hon fått ekonomiska problem efter ett dyrt restaurangköp i Sundsvall. Köpet visade sig senare vara påhittatmen då var det för sent för Vu Dinh. Kvinnan föreslog att han skulle köpa Backinh och en livsmedelsbutik på Sjögatan av henne. Företagen gick bra och alla papper verkade vara i ordning.
Hon presenterade idén på ett lockande sätt. Jag arbetade som undersköterska i Hässleholm och ville prova på något nytt, säger Vu Dinh.

Lånade 500 000
Han lånade 500 000 kronor av sina vänner och gav pengarna till kvinnan. För 450 000 kronor blev restaurangen och butiken hans. Framtiden för Vu Dinh såg ljus ut. Några veckor senare kom han till Sundsvall och möttes av kravbrev och räkningar. Kvinnan hade lämnat landet tillsammans med sin familj och folk sökte upp Vu Dinh för att få tillbaka pengar som kvinnan var skyldig.
Kronofogden ringde och sa att företaget var konkursmässigt. Det fanns inget att göra, säger Vu Dinh.
Nu har han talat med fogden och alla fordringsägare. Situationen har löst sig eftersom.
Alla har visat stor förståelse och vi har gjort upp avbetalningsplaner.
Livsmedelsbutiken fick han sälja för att klara det mest akuta. Totalt fanns det skulder på 200 000 kronor i Backinh och det kommer att ta tid att hamna i balans. Den första tiden tvingades Vu Dinh sova i restaurangens källare men nu har han fått husrum hos några vänner.
Jag kommer att jobba hårt och det kommer att lösa sig, säger Vu Dinh med bestämd röst.
Det kvinnan gjort mot mig och många andra är omänskligt. Många jag känner har mist alla sina besparingar. Samtidigt har jag upptäckt att det finns många fina människor som gör allt för att underlätta min situation, jag ska inte svika dem, säger han.

Ser fram mot sitt nya liv
På fredag är det invigning och Vu Dinh ser fram mot sitt nya liv. Köket ska satsa på asiatiskt och utkörning kommer att ske som tidigare.
Vi har inte fått något alkoholtillstånd ännu, men hoppas att det inte dröjer så länge. Själv har jag jobbat i branschen i ett år, men då som anställd. Att driva en krog är något helt nytt för mig, säger Vu Dinh Cuong.
Flera privatpersoner har vänt sig till polisen och berättat att kvinnan är skyldig dem pengar. Skulderna uppgår till flera miljoner kronor.
Polisen utreder ärendet och jag kommer att se över situationen inom kort, säger vice chefsåklagare Peter Salzberg som leder förundersökningsarbetet.
Enligt vad ST erfar har kvinnan ägnat sig åt en spelform som kallas för Hui och genom att missbruka spelreglerna lurat folk på stora summor pengar.
En Sundsvallsbo berättar att den 48-åriga kvinnan fick hedersuppdraget som spelledare och att verksamheten pågick i flera år.

Mer läsning

Annons