Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksbyggen tar prov på vattnet hos Lidenbostäder

Låga temperaturer på varmvattnet i Lidenbostäder gör att Riksbyggen nu vill ta prover på vattnet i bostäderna.
— De är väl rädda för legionella i ledningar, säger Stig Johansson miljöchef vid Sundsvalls kommun.

Annons
I förra veckan togs beslutet om tvångsförvaltning av Lidenbostäders fastigheter efter en längre tids misskötsel. Klagomålen från hyresgästerna under det senaste året har varit regel snarare än undantag och från ägarna, ett Stockholms företag har i stort sett inget gjort för att rätta till felen.
Beslutet från hyresnämnden blev att Riksbyggen kommer att sköta om tvångsförvaltningen av husen. En av deras första åtgärder blev att begära hos miljökontoret i Sundsvalls kommun att det ska tas prover på vattnet för att konstatera om det finns bakterier i ledningarna.
Vi har fått en begäran och kommer att anlita Allkontroll i Umeå för provtagningen, berättar Stig Johansson.
Orsaken är att ägarna för att spara pengar sänkt temperaturerna på varmvattnet för att sparar pengar och att det därmed finns risker för tillväxten av den mycket farliga legionella bakterien.
Det är dock viktigt att konstatera att det inte finns några farhågor om bakterier i ledningar utan att åtgärden är en ren säkerhetsåtgärd från Riksbyggen.
Åtgärden är främst till för att värna om hyresgästerna då det tidigare visat sig att sänkningar av vattentemperaturen kan leda till besvärliga situationer. Den senaste händelsen i vår region som orsakade ett utbrott av legionella var ett gymnasium i Sollefteå där just sänkningen av temperaturen på vattnet var orsaken till tillväxten av bakterier och flera personers insjuknande.

Mer läsning

Annons