Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för brännskador under solförmörkelsen

I dag infaller en unik solförmörkelse, missar du den får du vänta i 24 år till nästa.
Den syns i hela Sverige men är särskilt tydlig i de norra delarna av landet.
Men du måste vara försiktigt - det finns risk för brännskador på ögonen.

Annons

Vi livesände solförmörkelsen. En del av sändningen går nu att se i efterhand.

Bästa platsen för att se solförmörkelsen är på Färöarna och Svalbard där en total förmörkelse kommer att ske under 2 minuter. Men även i våra trakter blir upplevelsen stor och för nyfikna gäller det att passa på mellan klockan 10 och 12 på fredag förmiddag.

I Sverige är fredagens solförmörkelse partiell, vilket innebär att stora delar men inte hela solens yta kommer att täckas av månen. Som bäst är förmörkelsen enligt experterna vid elvatiden. Nästa gång svenskarna har chans att se, eller föreviga, en lika bra solförmörkelse är inte förrän år 2039.

Det finns risk att ögonen skadas om man tittar rakt in i solen men med rätt utrustning kan det unika himlafenomenet ses och fotograferas. Se faktarutan nedan eller titta på STs livesändning..

På Engelska skolan i Sundvall har rektorn Pascal Brisson dock tagit det säkra för det osäkra och beslutat att låta elever i årskurs 4 och 5 stanna inomhus under den kritiska tiden.

– Det är farligt att se rakt i solen och nyfikna barn skadar sig både snabbt och lätt, förklarar Pascal Brisson sitt beslut.

I ett brev till skolbarnens föräldrar informeras om riskerna som i värsta fall kan leda till blindhet.

– Både som ansvarig på skolan och som pappa vill jag minska faran för brännskador, säger rektorn.

Eleverna i årskurserna 6-9 har inte utegångsförbud utan de har framför allt fått uppmaningar om att vara försiktiga.

Östersundsfotografen Göran Strand har specialiserat sig på rymdfotografering. Han kommer att vara på Färöarna för att försöka fånga solförmörkelsen på bild.

– Jag har fotat flera partiella solförmörkelser tidigare, men ingen total. Det blir riktigt spännande, säger han, och tipsar om att man helst ska använda särskilda filter för att lyckas.

Men om du varken är på Färöarna eller har sotade glas hemma finns möjlighet att se den unika solförmörkelsen direkt på Sundsvalls Tidning hemsida www.ST.nu. Vi sänder live från kl 10 och framåt. Sädningen kommer även att gå och se i efterhand.

Mer läsning