Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskfylld lek i Matfors lekparker upprör: "Blir förbannad över att det får se ut så här"

Avsaknaden av lekparker och upprörda föräldrar. I Matfors är de befintliga lekparkerna slitna och säkerhetsskydd har tagits bort. "Barn är bara barn under några få år. Det finns ingen tid att spela på", säger Johanna Snell, som tillhör en av Matfors många småbarnsföräldrar.

Annons

I Matfors är småbarnsfamiljerna många, men lekplats­erna desto färre. I en av lekparkerna har ett inspringningsskydd för att skydda barn från att få gungor på sig, tagits bort.

– Det finns ju i princip ingenting. Det är den här lekparken – som jag knappt ­vågar kalla lekpark. De började ta bort en del av staketet för att det var trasigt, de byggde inte nytt och nu är det helt borta, säger Johanna Snell.

Läs också: Parken där leken läker.

Selma Einarsson, 4 år, är ett av barnen i Matfors. Trots bygdens många barnfamiljer har bland annat ett inspringsningsskydd runt gungorna tagits bort.

Hon är inte ensam. Yvonne Näslund har barnbarn i förskoleåldern och även hon tycker att lekparkerna behöver rustas upp.

– Jag brukar gå hit med mitt barnbarn, det finns ingen annan lekpark dit det går att gå dagtid. Det här känns fjuttigt, speciellt när det är så många barn här.

Läs också: 35 miljoner ska forma Sundsvall – här är landskapsarkitekten som planerar parkerna.

Johanna Snell är en av många Matforsbor som är upprörda över lekparkernas standard.

Drömscenariot för många av Matforsborna vore att lekparken rustas upp och blir en säkrare plats för barn­en att leka på.

– Jag har sett på andra ställen där det funnits olika storlekar på redskapen i lekparken, beroende på barnens ålder. Det bästa vore om det fanns något som passade alla barn, säger Yvonne Näslund.

I en av Matfors lekparker har bland annat ett inspringsskydd monterats ned.

Trots att många av föräldrarna varit i kontakt med kommunen har ännu inga åtgärder vidtagits.

– Det är många som kontaktat kommunen i olika omgångar och försökt att göra någonting. Jag vet inte vad mer man skulle kunna göra, ibland känns det nästan omöjligt att bli hörd, ­säger Johanna Snell.

Sundsvalls kommun håller just nu på att jobba fram en lekparksplan, där befintliga lekparker i kommunen ska ses över.

– Vi gör detta för att få koll och översikt över kommunens lekparker. Därefter ser vi var vi ska renovera och göra insatser, säger Annika Johansson, landskapsingenjör Sundsvalls kommun.

Hantverksparken på Södermalm är en modern lekpark där finns fallskydd under lekställningarna.

Inne i Sundsvall har flera parker rustats upp och där finns moderna redskap för barnen. Hantverksparken är ett sådant exempel. Där finns fallskydd under lekställningarna för att skydda vid eventuella fall.

– Jag är jätteglad för alla barn som har det så fint ­inne i stan. Hantverksparken och Fagerdalsparken är två fantastiskt fina lekparker. En enda sån lekpark här i Matfors är ett minimumkrav känns det som. Jag vill att kommunen visar att Matfors faktiskt är en del av Sundsvalls kommun.

Läs också: De byggde lekpark av Ivars fallna träd.

Liv Edholm, 6 år, är ett av de många barn som leker i den moderna Hantverksparken. Favoritplatsen är den snurrställning som finns uppsatt i parken.

Mer läsning