Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rök och eld i Galtström – vårdande bränning ska bevara tallskogen

På fredagen anordnades en liten skogsbrand i Galtström. Det är SCA som anlägger en mångfaldspark i en del av ett skogsområde för att bevara tallskogen. – Att bränna är den rätta skötseln av tallskog, säger Tomas Rydkvist.

Annons

Skogsbrand har alltid varit naturens sätt att hålla skogen frisk och artrik. Inför SCA:s skogsdag i Galtström på lördag, gör man en kontrollerad svedjebränning av den del av skogen som ska bli en mångfaldspark.

– Elden har historiskt varit den, ur ekologisk synpunkt, störning som är den mest omdanande och förnyande kraften för tallskogen. De här tallarna föddes i en brand, de ska överleva en brand och slutligen dö i en brand. Det är nästan lite filosofiskt, säger Tomas Rydkvist, naturvårdsspecialist på SCA.

Granarna rensades ur från skogen innan bränningen för att elden ska hålla sig på låg nivå, annars riskerar den att sprida sig upp i tallkronorna och vidare utanför området.

– Tanken är att vi ska ha gammal tall kvar, med yngre tall under. Vi har tallar i den här skogen som är nästan 300 år, och de vill vi ha kvar. Då håller vi granbeståndet nere, den tar lätt över annars, säger Tomas.

Efter en skogsbrand återvänder många arter av växter, insekter och fåglar. Spillkråkan kommer ofta flygande genom röken för att äta larver som kryper fram av värmen. En annan specialiserad art är brandinsekten Sotsvart praktbagge, som på flera mils avstånd kan lokalisera en skogsbrand.

På fredagen anordnades en liten skogsbrand i Galtström.

– Den parar sig redan i glödbädden, den är otroligt anpassad för det här. Den är sotsvart för att vara kamouflerad, säger Tomas Rydkvist.

I historiskt perspektiv har skogen brunnit regelbundet. Vissa växter har frön som legat i flera hundra år i väntan på en skogsbrand för att kunna gro.

– Det är väldigt lång rad av arter som är beroende av skogsbrand. Skogsbränder har format skogen i årtusenden, men på drygt hundra år har vi knappt haft bränder i skogen, säger Tomas.

På lördagen kan besökare av Skogsdagen titta på kvarlevorna efter bränningen. Tomas Rydkvist är på plats för att berätta om projektet med mångfaldsparken och arbetet med naturvården, medan en skördare visar hur den jobbar i skogen intill.

Läs mer: Nu renoveras rostugnen på Galtström

Läs mer: Drömbokningen till lilla Galtström: "Vi har dragit en vinstlott"

Tomas Rydkvist i eldartagen.

Mer läsning