Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullstolsburna ska få bättre möjlighet till bad

/
  • Lenny Johansson är ägare av campingen i Bergafjärden och ser bara positiva saker med den nya rampen.

Majoriteten av landets badplatser är inte anpassade för rullstolsburna.
Sundsvall är inget undantag – men läget blir allt bättre.
– Vi har 27 badplatser men inte lika många miljoner kronor, säger Anders Norberg på Sundsvalls kommun.

Annons

År 2000 satte den dåvarande regeringen upp som mål att landets samtliga badplatser skulle vara tillgängliga för alla innan 2010.

Enligt omsorgsföretaget Humanas årliga tillgänglighetsbarometer för 2015 är hälften av badplatserna inte tillgängliga för personer i rullstol i majoriteten av kommunerna.

I 22 procent av kommunerna finns det inte någon badplats alls som är tillgänglig.

Bland Sundsvalls badplatser finns det en ramp för rörelsehindrade på havsbadet i Tranviken på Alnön och utomhusbadet Dyket i Njurunda. Dessutom har havsbadet Bergafjärden ordnat en ramp inför årets säsong.

– På Tranviken har vi gjort en ramp som är ny för i år och som går ändå ner till vattnet där man kan åka rullstol från parkeringen ner till stranden. Sen är det Dyket i Njurunda där det är bäst. Där finns det en ramp från i fjol som går ner till en platå så att man kommer ut i vattnet, säger Anders Norberg, anläggningschef på Sundsvalls kommun.

Rampernas kostnad ligger ofta på omkring 100 000 kronor, men priset beror på hur pass långa de är.

Norberg menar att man har som målsättning att bygga fler ramper bland Sundsvalls badplatser.

– Vi har 27 badplatser men inte lika många miljoner kronor så varje år försöker vi i alla fall fixa till lite bättre med tillgänglighet och ramper. Vill se hur rampen i Tranviken funkar först, säger Anders Norberg, anläggningschef på Sundsvalls kommun.

När det gäller inomhusbad är Himlabadet fullt anpassad för funktionshindrade och även Matforshallen är handikappvänlig. Även Landstinget har en handikappanpassad bassäng på Habiliteringen i Sundsvall.

Ann-Louise Magnusson är involverad i RBU, Föreningen för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, i Västernorrland. Hon har tidigare varit kritisk till att kommunerna inte prioriterat tillgängligheten på länets badplatser.

– Att bada eller att ta sig till en sandstrand är ett stort företag, eftersom man inte får fritidshjälpmedel. Du får en vanlig rullstol och den kan du inte dra i sanden, säger hon.

Ska funktionshindrade åka och bada är det oftast Himlabadet som gäller, enligt Magnusson.

Bland utomhusbaden håller de sig oftast till badplatser med gräs.

– Dyket funkar ju bra för där finns gräs. Tranviken har vi aldrig besökt, men det är sand så det är tveksamt om man tar sig ut till själva rampen. Det blir en liten miss när man pratar med de i rullstol eller deras företrädare. Intentionen är god att lägga ut en ramp men man tänker inte alltid på att det är en bit att ta sig ner till vattnet också, säger Magnusson.

Mer läsning

Annons